Vágólapra másolva!
Az egyik véleményező tanács egyhangúlag támogatta, a másik ellenezte az előterjesztést. A döntést a Szenátus hozta meg.

A Debreceni Egyetem legfőbb döntéshozó szerve, a Szenátus csütörtök délutáni ülésén megszavazta, hogy az egyetem díszdoktora legyen Mocsai Lajos egykori kézilabdaedző, a Testnevelési Főiskola jelenlegi rektora - írta a Dehir.hu. A lap szerint Mocsai ősszel veszi át a kitüntetést.

A Szenátus még a májusi ülésén határozott szavazással arról, hogy megindulhasson a Mocsai Lajos esetleges díszdoktori kitüntetéséhez szükséges eljárás. A Debreceni Egyetemen a díszdoktori felterjesztéseket két tanács véleményezi, a doktori és habilitációs tanács, valamint a rektori tanács.

A doktori és habilitációs tanács nem támogatta az előterjesztést - írja a Dehir -, a rektori tanács viszont egyhangúlag támogatta.

A Nol.hu egyetemi forrásokra hivatkozva azt állítja, a rektori tanács azért szavazta meg egyhangúlag az előterjesztést, mert

A döntést végül a Szenátus hozta meg, a testület úgy határozott csütörtökön, hogy Mocsai Lajost kitüntetik a díszdoktori címmel, mely nem egy doktori fokozat, hanem egy kitüntetés. Akit ezzel elismernek, csak a díszdoktori címet viselheti, a doktori fokozat (PhD) viseléséhez meg kell szereznie az ehhez szükséges végzettséget.

Arról, mennyi nem tudós közszereplő kapott díszdoktori címet különböző magyarországi egyetemeken, a Dehir korábbi cikke bővebb listát közöl.