Társoldalunk:

A Kúria kimondta, hogy a MOB törvénytelenül működött?

2015.06.25. 07:43

A Kúria felülvizsgálati eljárásban megerősítette a korábban első- és másodfokon hozott ítéleteket Török Ferenc Magyar Olimpiai Bizottság ellen indított perében – írja csütörtöki számában a Népszabadság az öttusázó olimpiai bajnok ügyvéd tájékoztatására hivatkozva. A MOB tagad.

Török Ferenc szerint a Kúria szerdai döntése azt jelenti, hogy "az utóbbi hátom évben a MOB törvénytelenül működött". Borkai Zsoltot, a MOB elnökét lemondásra szólította fel.  
Remélem, Borkai Zsolt ámokfutása befejeződik, a MOB-elnök belátja, hogy a becsületes játék az egyetlen helyes út.  Nem arra kell haragudni, aki a törvénytelenséget észrevette, hanem arra, aki azokat elkövette, és nem képes belátni a hibáját. Borkainak le kellene mondania" – fogalmazott Török Ferenc a Népszabadságban

Borkainak le kellene mondania?Forrás: MTI/Kovács Tamás

A sportember azzal fordult a bírósághoz, hogy semmisítse meg a MOB 2012. február 26-i közgyűlési határozatait, mert a tanácskozás összehívása, lefolytatása, az alapszabály módosítása és az új tisztségviselők megválasztása szabálytalan volt. Török Ferenc úgy vélte, a Kúria döntése nyomán össze kell hívni a régi közgyűlés tagjait, és a régi alapszabály alapján újra meg kell tartani a tanácskozást, hogy helyreállítható legyen a törvényes állapot. 
A MOB elfogadja és tiszteletben tartja a Kúria szerdai döntését a MOB 2012. február 26-i közgyűléséről, de a keresetet benyújtó Török Ferenc azon állítását, miszerint a bizottság az elmúlt három évben törvénytelenül működött, határozottan visszautasítja. 

A MOB-nak nem kell megismételnie a 2012. február 26-i közgyűlését, erről a Kúria és korábban a Fővárosi Ítélőtábla sem rendelkezett – áll a MOB-nak az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében. – A dr. Török Ferenc által megtámadott 2012. február 26-i közgyűlés határozatait, a 2012. április 22-i közgyűlés határozataival együtt, a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlése 2013. május 24-én azonos tartalommal, egyhangúlag meghozta, megerősítette."

"A II. fokú ítéletet követően dr. Török Ferenc a Fővárosi Főügyészséghez fordult, amely az eljárása során megállapította, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság működése szabályos és mindenben megfelel a jogszabályoknak.  Bár dr. Török Ferencnek erről tudnia kell, a sajtóhoz eljuttatott közleményében megfeledkezik ennek a beadványának az elutasításáról" – reagált a MOB Töröknek a Népszabadságban csütörtökön megjelent nyilatkozatára.

Török Ferenc félretájékoztat és károkat okoz

A Magyar Olimpiai Bizottság sajnálatosnak nevezte, hogy "egy olimpiai bajnok, figyelmen kívül hagyva a fair play legalapvetőbb szabályait és a tényeket, csúsztatásokra és egyéni jogértelmezésére alapozott véleményével, már nem először, félretájékoztat és ezzel komoly károkat okoz a magyar olimpiai mozgalomnak".

"A Magyar Olimpiai Bizottság felkéri dr. Török Ferencet, hogy fejezze be méltatlan, ártó szándékú vakrepülését!" – zárta közleményét a MOB.