Vágólapra másolva!
Az érmek mellett olimpiai kvótákért is versenyeznek az öttusázók Berlinben, a sportág jövő heti világbajnokságán. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a férfiaknál négy, a nőknél három kvótával számol, de az augusztusi Eb-n nagyobb esély lesz ezek megszerzésére. Az biztos, hogy Demeter Gergely bokaszalag-szakadás miatt nem lehet ott a vébén.

A berlini vébén a hagyományos egyéni küzdelem első három helye ér riói részvételt azzal a megkötéssel, hogy ha olyan öttusázó végez dobogós pozícióban, aki már kvótás, akkor az előre megadotthoz képest eggyel hátrébb záró is ötkarikás indulási lehetőséghez jut. Ez azt jelenti, hogy az adott versenyző nevezhetővé válik, de részvétele még nem biztos. Egy-egy nemzetből ugyanis nemenként csak két fő indítható, így ha többen jutnak kvótához, az adott szövetség határoz majd arról, ki vehet részt a játékokon.

Eddig Ázsiából öt-öt, az óceániai régióból pedig egy-egy versenyző szerzett indulási jogot, majd a Világkupa-döntőben aratott győzelmével az olasz Riccardo De Luca, illetve a címvédő litván Laura Asadauskaite teremtette meg magának a lehetőséget az olimpiai részvételre.

Laura Asadauskaite Forrás: AFP/John MacDougall

Közülük a Vk-döntő két győztese a berlini vb-n is az esélyesek közé tartozik, akárcsak az öt női ázsiai kvótás közül kettő, a tavalyi világbajnokságon ezüst-, illetve bronzérmes Csen Csien és Liang Van-Hszia. Velük a kvótaszerzés szempontjából ezúttal nem kell majd számolni, de akad így is elég jelentkező.

Egy vb-arany a magyar célkitűzés

A magyarok számára az augusztusi Eb-n nyílik a legnagyobb esély olimpiai helyek megszerzésére, ahol nyolc-nyolc kvóta talál gazdára, de riói részvételt érő helyezés kiharcolása a vb-n sem tűnik megoldhatatlan feladatnak.

"Folyamatosan azt mondjuk, hogy a férfiaknál négy, a nőknél három kvótával számolunk, és ezek közül idén szeretnénk egyet-egyet megszerezni. Persze nem sértődünk meg, ha több jön össze" - mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, aki hozzátette, nagy háttérbiztonságot ad az, hogy a kvalifikációs időszak végén ranglistáról is olimpiai részvételhez lehet jutni.

Marosi Ádám Forrás: AFP/John MacDougall

A szakvezető emlékeztetett rá, hogy a vb-n a férfi és a női váltó megelőzi a hagyományos versenyt, az Eb-n pedig még a vegyes váltó is előre kerül. Márpedig - mint jelezte - azokat, akik a kvótaszerzés reményében indulnak, nem szeretnék elfárasztani a fontosabb versenyre, ezért a váltókban többnyire fiatalok szerepelnek.

Illetve megvan az esély arra, hogy egyéniben valamelyik indulónk dobogóra álljon, és a nőknél is összejöhet egy dobogós helyezés" - osztotta meg a kapitány a vb-re vonatkozó várakozását.

Földházi, Kasza és Marosi esélyes

Az idei Vk-sorozatban a tavaly szeptemberben térdműtéten átesett és áprilisban visszatért Földházi Zsófia szerepelt a legeredményesebben azzal, hogy Rómában ezüst, Kecskeméten pedig aranyérmes volt, majd a minszki Vk-fináléban negyedikként végzett.

Jutott érem Kasza Róbertnek is, mégpedig ezüst Rómában, ahol Marosi Ádám éppen csak lecsúszott a dobogóról. A berlini vb-n is leginkább tőlük várható, hogy a közvetlen élcsoportban végeznek, de Kovács Sarolta és Demeter Bence jó szereplése sem lenne nagy meglepetés.

A Vk-ban még egy bronzot szereztek a magyarok, mégpedig a Harangozó Bence, Alekszejev Tamara páros jóvoltából a vegyes váltóban. Ők ketten a vb-n is indulnak ebben a számban.

Kasza Róberttől elvárható a jó szereplés Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A magyarok tavaly, a varsói világbajnokságon egy aranyat nyertek a Kasza Róbert, Demeter Bence, Marosi Ádám összeállítású csapat révén a hagyományos versenyben. Az volt a magyar öttusasport 51. világbajnoki címe. A férfiak ebből 42-t (13 egyéni, 18 csapat, 11 váltó), a nők pedig kilencet (4, 1, 4) hoztak össze.

A csapatban az utolsó pillanatban változás történt: Demeter Gergely bokaszalag-szakadást szenvedett, így Tomaschof Soma lesz helyette az egyéni induló.

Az utazó magyar csapat

férfiak, hagyományos verseny: Kasza Róbert, Marosi Ádám, Demeter Bence, Tomaschof Soma (egyéni induló)
váltó: Tibolya Péter, Tomaschof Soma

nők:
hagyományos verseny: Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Réti Kamilla (egyéni induló)
váltó: Ormándi Rebeka, Szávai Liliána
vegyes váltó: Alekszejev Tamara, Harangozó Bence

A program:
június 29., hétfő: férfi váltó
június 30., kedd: női váltó
július 1., szerda: férfi selejtező
július 2., csütörtök: női selejtező
július 3., péntek: férfi döntő
július 4., szombat: női döntő
július 5., vasárnap: vegyes váltó