Vágólapra másolva!
Deutsch Tamás, a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke szerint a különböző sporteseményeken elért eredmények és azok jutalmazása között különbség van, így például az olimpiai aranyérmek között is különbséget kell tenni, attól függően, hogy milyen sportágban szerezték azokat.

A sportvezető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján rámutatott: egy 2013-ban elfogadott jogszabály rendelkezik arról, hogy az olimpián és a paralimpián elért különböző eredmények után mekkora jutalomban részesülhetnek a sportolók.

Deutsch Tamás Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kifejtette: ha az egyéni sportágakban megnyert aranyéremért járó összeget tekintjük 100 százaléknak, akkor a párosban aratott győzelem díjazása a 90, a négyesben elért siker a 80, egy csapat sikere pedig a 70 százaléka az egyéni diadalért járó jutalomnak. "Az olimpián elért eredmények után járó juttatások 50 százaléka jár a paralimpián sikeresen szereplő sportolóknak, bár én megfelelőbbnek tartom a 2012-es rendszert, mert akkor még az épeknek járó pénzösszegek 70 százalékát kapták meg a fogyatékkal élő versenyzők" - mondta Deutsch Tamás.

Hazugságok, valótlanságok, csúsztatások

A politikus a Magyar Narancs című hetilap csütörtöki számában megjelent interjújával kapcsolatban - amelyben kitért az ép és a fogyatékos sportolók olimpiai jutalmazásának különbségére - a magyar sajtóban megjelent egyes interpretációkat hazugságoknak, valótlan állításoknak, csúsztatásoknak minősítette. Úgy fogalmazott: bár nemes érveket tartalmazó, de hihetetlenül tájékozatlan és agresszív nyilatkozatokkal találkozott. Szerinte azok az újságírók és politikusok, akik "égbekiáltó problémáról és megjavítandó helyzetről beszélnek, fordítva ülnek a lovon." Deutsch Tamás hozzáfűzte, tudja, hogy a közéletben és a sportban nehéz egy súlyos tévedést beismerni, de szerinte ennek most van itt az ideje.

Sportminiszterként...

A sportvezető kitért arra, hogy 1999 és 2002 között, sportminiszterként önálló helyettes államtitkárságot hozott létre a fogyatékosok sportjának segítésére, a 2000-es sporttörvényben pedig a kezdeményezésére megalakult a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége (FONESZ), amely egészen 2011-ig működött. Kiemelte, hogy a minisztersége idején kibocsátott miniszteri rendelet volt az első Magyarországon, amely garantálta, hogy a fogyatékos sportolók a nemzetközi versenyeken elért eredményeik alapján juttatásban részesüljenek. Hangsúlyozta, hogy 2002-ben az állami költségvetésben 500 millió forint volt elkülönítve a fogyatékosok sportjára, s további 500 millió a parasportolók által használt létesítmények fejlesztésére.

A kormányváltás után megszorítás jött

"A 2002-es kormányváltás után radikális, semmivel nem magyarázható, hosszú éveken át tapasztalható megszorítás következett be a fogyatékosok sportjában, ez ellehetetlenített szervezeteket, s sokak karrierje derékba tört emiatt. Hosszú évek után 2015-re jutottunk el ismét odáig, hogy 500 millió forint áll rendelkezésre a költségvetésben a fogyatékosok sportjának támogatására" - mondta Deutsch Tamás.

Radikális növekedés kell

Az MPB alelnöke szerint a parasportban óriási baj van a Gerevich-ösztöndíjjal, amelyre jelenleg 32 millió forintot lehet fordítani, bár az MPB igénye az idei évre 50, 2016-ra 70 millió forint volt. Deutsch Tamás szerint jövőre egy radikális növeléssel el kellene érni a 70 millió forintos összeget. Kifejtette, hogy a sportfinanszírozás három elemből, a sportszervezeteknek járó sportszakmai támogatásból, az eredményességi támogatásból, valamint a Gerevich-ösztöndíjból áll össze, s ha az egyik elem nem megfelelően működik, akkor a teljes finanszírozásban probléma lesz.