Társoldalunk:

Gatlin kiengedett, Campbell-Brown versenycsúccsal nyert

2015.07.07. 20:28

Az olimpiai és világbajnok amerikai Justin Gatlin szembeszélben 10.02 másodperccel is biztosan győzött 100 méteren kedden a Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíjon, amelyen több mint 40 ország versenyzője, számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok indult.

A Fehérvári Regionális Atlétikai Központban a verseny legnagyobb sztárja, aki 9.74-gyel vezeti az idei világranglistát, kilőtt a rajtnál, de a hajrában kiengedett, így 10 másodpercen kívüli idővel ért célba.

Amint elmondta, az eredmény ellenére elégedett, mert számára a legfontosabb, hogy jól felkészüljön a következő versenyekre és az augusztusi világbajnokságra.

Márton Anita harmadikként zárt

Női százon előzetesen kiélezettebb versenyt lehetett várni, ám a háromszoros olimpiai bajnok jamaicai Veronica Campbell-Brown az első méterek után ellépett riválisaitól, s nagy fölénnyel győzött. Méghozzá kitűnő, 10.99 másodperces eredménnyel, ami idei legjobbja, egyben pedig versenycsúcs is.

Veronica Campbell-Brown (b) győzöttForrás: MTI/Illyés Tibor

Női súlylökésben a fedett pályás Európa-bajnok Márton Anita nagyon kiegyensúlyozott sorozatot produkált. Végig 18 méter körül dobott, 18,46 méterrel zárt, ami a harmadik helyre volt elég, miután a trinidadi Cleopatra Borel 19,26, az amerikai Michelle Carter pedig 19,20 méterig jutott.

Kővágó biztatóan versenyzett

Az esti program magyar szempontból másik legérdekesebb számában, férfi diszkoszban az idén egyre jobb formába lendülő Kővágó Zoltán úgy léphetett dobókörbe, hogy a szombati, párizsi Gyémánt Liga-versenyen második lett a lengyel Piotr Malachowski mögött. 

Az esély ezúttal kínálkozott a visszavágásra, ám a lengyel dobó kevéssel most is jobb volt nála. Az viszont mindenképpen biztató lehet az athéni olimpia magyar ezüstérmese számára, hogy sorozatról sorozatra javított, és végül 63,20 méterrel lett második a 65,17-ig jutó riválisa mögött.

Kővágó elégedetten nyilatkozott: amellett, hogy dicsérte a verseny színvonalát és a lelkes közönséget, azt is elmondta, hogy a világ jelenlegi legjobb diszkoszvetői voltak itt a viadalon, ezért is biztató második helye.

Pars kicsit elkeseredett

Az olimpiai bajnok Pars Krisztián második helyen végzett kalapácsvetésben a lengyel Pawel Fajdek mögött.

Az gyorsan kiderült, hogy a szombathelyiek versenyzője valóban messze van régi formájától, mert ugyan biztatóan, 77,44 méterrel kezdett, ezt követően azonban nem jöttek az egyre nagyobb dobások. Látszott rajta, hogy szenved, szinte minden kísérlete után fejcsóválva hagyta el a dobókört, még utolsó dobását követően is, amikor 79,23-ig repítette szert, ami mindössze egy centivel rosszabb idei legjobbjánál.

Pars KrisztiánForrás: MTI/Illyés Tibor

Az első helyezett kiléte egy pillanatig sem volt kérdéses, Fajdek ugyanis 79 fölötti dobással kezdett, másodikra pedig 81,16-ig jutott, míg ötödikre 81,99-re javított. A lengyelek világbajnoka utolsóra hagyta a csattanót, s 83,12 méterrel a világ idei legjobbját érte el, ami egyben versenycsúcs.

"Kicsit el vagyok keseredve” - nyilatkozott Pars Krisztián, akinek megszakadt győzelmi sorozata a Gyulai emlékversenyen. Hozzátette, a 79 métert várta magától, de derékfájdalmai miatt nem tudott úgy teljesíteni, ahogy szeretett volna, s ez eddig az egész évre igaz.

Subenkov szárnyalt

A férfi 110 méter gát hagyományosan a Gyulai Memorial egyik legerősebb száma. Idén annyi kiváló futót sikerült Székesfehérvárra csábítani, hogy A és B futamot is rendeztek. Az erősebbik futam aztán némileg másfajta versenyt hozott, mint amire mindenki számított, a rajt után ugyanis nem sokkal ketten is elestek, de az állva maradt futók közül sem tudta mindenki botlások nélkül teljesíteni a távot. 

A győzelmet az orosz Európa-bajnok Szergej Subenkov szerezte meg a 2011-es világbajnok amerikai Jason Richardson és a világcsúcstartó, szintén amerikai Aries Merritt előtt. Subenkov 13.27 másodperces eredménnyel győzött, ami nem kiemelkedő, ám tekintve, hogy közel 2 méter/másodperces szembeszél fújt, mégis figyelemre méltó.

A férfi magasugrás a már 2,30-on búcsúzó, olimpiai bajnok orosz Ivan Uhov gyengélkedése ellenére is az idei Gyulai Memorial egyik legjobb versenye volt. A 2,43-as egyéni csúccsal rendelkező Mutaz Esza Barsim csak nagy csatában tudott győzni a 2007-es világbajnok bahamai Donald Thomas előtt. Barsim 2,34-en kettőt hibázott, de a 2,36-ot átvitte, ez pedig elég volt a sikerhez.

Wlodarczyk nagy dobása

A férfiak előtt a női kalapácsvetők is megküzdöttek egymással a nemzetközi szövetség szakági pénzdíjas sorozata keretében, s ahogy a férfiaknál, úgy náluk is a papírforma igazolódott. A lengyel világcsúcstartó, Anita Wlodarczyk 75,48 méteres dobásával több, mint másfél méterrel legyőzte a korábbi rekorder német Betty Heidlert. 

Wlodarczyk közel két hete Wroclawban saját, 79,58-as rekordját is túlszárnyalta - igaz, nem hitelesített pályán - ezúttal azonban erre nem volt esélye, vélhetőleg leginkább a nagy meleg miatt. A szám legjobb magyarja Orbán Éva volt, aki 69,25 méterrel a nyolcadik lett.

Női magasugrásban Szabó Barbarában bízhattak leginkább a már kora délután is kilátogató nézők. Szabó végül 1,84 méterrel negyedikként zárt, a győzelmet pedig az orosz Irina Gorgyejeva szerezte meg 1,91 méterrel.