Vágólapra másolva!
A Magyar Röplabda Szövetség keddi rendkívüli közgyűlésén visszahívták Poór Csaba elnököt és az elnökség még hivatalban lévő további három tagját. A tagság 52 igen, 2 nem szavazat és 7 tartózkodás mellett döntött úgy, hogy a jövőben már ne a két éve megválasztott Poór Csaba irányítsa a szövetséget.

Az MRSZ-nek eredetileg 11 fős elnöksége volt, közülük a további hét tag májusban nyújtotta be lemondását arra hivatkozva, hogy nem tudnak együtt dolgozni a testület többi tagjával.

Mivel a közgyűlés a hiányzó hét elnökségi tag megválasztását levette a napirendről, az MRSZ elnökség nélkül maradt. A küldöttek ezért úgy határoztak, hogy az újabb rendkívüli tisztújító közgyűlésig, amelyre július 24-én kerül sor, egy ötfős ügyvivői testület irányítsa a szövetséget.

Ebbe Novák László, Nagy Kornél, Baran Ádám, Ludvig Zsolt és Markovits László került be. Nem sokkal később már ülésezett is a testület, s vezetőjévé Ludvig Zsoltot választotta meg.

Poór Csaba és Ludvig Zsolt Forrás: www.hunvolley.hu

Nem hozott szponzori pénzt

Markovits, a Vasas elnöke a közgyűlésen azt mondta, Poór Csabának azért kellett távoznia, mert nem tudott szponzori pénzt hozni a szövetségbe.

"Az állami forrás nem szponzori pénz" - jelentette ki Markovits, utalva arra, hogy Poór Csaba elnöksége idején jelentősen - 2,1 milliárdról 4,2 milliárdra - nőtt a röplabdának 2020-ig megítélt kiemelt sportági támogatás mértéke.

Markovits egyúttal azt kérte a tagságtól, hogy most végre ne személyekre, hanem programra kelljen szavazniuk a küldötteknek, ezért azt tartotta volna helyesnek, ha kellő előkészítés után csak szeptember végére tűzik ki a tisztújító közgyűlést. Erre azonban nem volt lehetőség, mert a szövetség alapszabálya szerint legkésőbb 30 napon belül meg kell tartani az újabb közgyűlést.

Így kap infarktust kap a magyar röplabdázás

Az ülés befejezése után tartott sajtótájékoztatón a visszahívott elnök, Poór Csaba azt mondta, hogy a keddi döntés következtében szívinfarktust kap a magyar röplabdázás.

"Minden klubot és minden programot veszélybe sodornak azzal, hogy újból megszervezték egy elnök megbuktatását. Ma nem az tesz a röplabdázásért, aki kétévente elnököt buktat a szakmára hivatkozva, hanem az, aki hagyja dolgozni a megválasztott vezetőit. Két év alatt ugyanis nem lehet az elmúlt harminc év lemaradását behozni és hibáit kijavítani" - fogalmazott Poór Csaba, aki szerint komoly problémát okozhat a sportágnak, hogy a következő elnök bírósági bejegyzéséig az MRSZ-nek nincs hivatalos képviselete.

Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

"Elnök hiányában nincs olyan személy a szövetségben, aki aláírói, illetve utalványozói jogkörrel rendelkezik. Emiatt nemcsak a szponzorok várnak ki és szerződéseket nem lehet kötni, hanem minden munkafolyamat megáll" - tette hozzá a visszahívott elnök.

Ludvig Zsolt, a közelmúltban menesztett szakmai igazgató, az ügyvivői testület egyik tagja a közgyűlésen azt mondta, hogy átmenetileg Lukács László, az MRSZ hivatalban lévő ügyvezető igazgatója lehet az aláíró a szövetségben, Poór Csaba szerint viszont Lukácsnak erre nincs felhatalmazása.

Poórnak nem voltak illúziói

Poór Csaba öt napja azt mondta, ugyanaz a kör próbálja őt leváltani, amely két éve még őt kereste meg, hogy eltakarítsák az akkori elnököt, Tóth Tamást. Sokat elmond a sportágban uralkodó viszonyokról, hogy 2005 óta Poór az ötödik elnök, elődei közül egy sem töltötte ki az ötéves ciklust.

"Nem tettünk semmi olyat, ami miatt ne tudnék nyugodtan aludni. De nincsenek illúzióim" - mondta akkor sokat sejtetően az elnök.