Milliókat adtak az NFL leghírhedtebb labdájáért

Super Bowl XLIX - New England Patriots v Seattle Seahawks GettyImageRank2 AMERICAN FOOTBALL NFL Super Bowl XLIX Seattle Seahawks New England Patriots 2015
Itt még mindenki ünnepli Bradyt
Vágólapra másolva!
Óriási összegért vitték el egy árverésen az NFL egyik legnagyobb botrányát okozó leeresztett labdát. Egy Tom Brady által aláírt bajnoki labda bezzeg tizedannyiért kelt csak el.

Rekordot jelentő 43 740 dollárért (12,37 millió forint) kelt el aukción egy olyan tojáslabda, amely a tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) elmúlt szezonjának egyik legnagyobb botrányát okozta.

Puhák voltak

A Deflategate néven elhíresült ügy az Amerikai Konferencia döntője után robbant ki, amikor kiderült, hogy az első félidőben a végül győztes – később pedig bajnok – New England Patriots az előírtnál jóval puhább labdákkal támadott, hogy azokat könnyebb legyen elkapni.

Itt még mindenki ünnepelte Bradyt Forrás: AFP/Tom Pennington


Az ügyről később 246 oldalas jelentés született, amely szerint

valószínűleg a Patriots két alkalmazottja volt a bűnös, és az irányító, Tom Brady is tudhatott a dologról.

A bostoni klubot egymillió dollárra büntették, illetve a jövő évi első körös, valamint a 2017-es negyedik körös draftjogáról is le kellett mondania. Ráadásul Bradyt négy mérkőzésre eltiltotta a liga, a négyszeres Super Bowl-győztes irányító fellebbezett a döntés ellen.

Százezerről álmodoztak

A Lelands aukciós ház vezetője azt mondta, a cégnél azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy több mint százezer dollárt ad valaki a labdáért, de a majdnem 44 ezer dolláros összeg is a legnagyobb, amit valaha tojáslabdáért adtak. Tavaly augusztusban 40 388 dollárt (11,43 millió forint) fizettek azért a labdáért, amellyel a Georgia Tech csapata 222-0-ra elverte a Cumberland együttesét – ez volt a legegyoldalúbb mérkőzés az egyetemi bajnokság történetében.

Érdekes, hogy egy olyan labda, amellyel a New England Patriots 2001-ben bajnoki címet nyert, és Tom Brady dedikálta is, mindössze 4915 dollárért (1,4 millió forint) kelt el tavaly decemberben.