Társoldalunk:

Csonka Zsófia Európa-bajnok sportpisztolyban

2015.07.23. 18:53

Aranyérmet nyert, ezzel indulási jogot szerzett a jövő évi olimpiára Csonka Zsófia a női sportpisztolyosok között a maribori sportlövő Európa-bajnokságon.

A magyar lövő 580 körös eredménnyel hetedikként jutott a nyolcas döntőbe a 30+30 lövéses alapversenyben, ahol rajta kívül csak a grúz Nino Salukvadze és a német Monika Karsch nem rendelkezett ötkarikás kvótával. Mivel ketten juthattak indulási joghoz, a két rivális közül elég volt az egyiket megelőznie, hogy megváltsa repülőjegyét Rio de Janeiróba.

A döntőben a 25 lövéses rangsoroló szakasz végén hármas holtverseny alakult ki az élen úgy, hogy Csonka, a fehérorosz Viktorija Csajka és az ukrán Olena Kosztevics egyformán 16 pontot ért el, azaz a kvóta biztossá vált.

A szétlövéssel sem volt gond

Minden olyan lövésért, amely legalább 10,2-es volt, egy pont járt. Szétlövés következett, ebben a magyar volt a legjobb, s Csajka követte őt, így ők ketten versenyeztek a végén az aranyéremért. Ezt a párharcot aztán Csonka 8-6-ra nyerte. Egy-egy lövésnél két pontot kapott a pontosabban célzó versenyző. Salukvadze negyedik, Karsch hatodik lett. Csonka ebben a számban hatodik volt a londoni olimpián és előtte már a pekingin, sőt az athénin is szerepelt.

Csonka ZsófiaForrás: MTI/Kollányi Péter

"Az aranyérmet a nagypapámnak ajánlom, aki januárban hagyott itt bennünket. Ma azt éreztem a döntő során, hogy velem van. Az Európa-bajnokságra nemcsak azért jöttem, hogy olimpiai kvótát szerezzek, hanem hogy végre a sportpisztolyban is érmet nyerjek. A döntő előtt csak az járt a fejemben, hogy szép nagy tízeseket lőjek. A riói lesz a negyedik olimpiám, még csak most kezdődik igazán a munka" - mondta az aranyérmes sportlövő

Maximálisan kihasznált lehetőség

Sportlövészetben a versenyzők az országuknak szereznek kvótát, de általában az indul, aki kiharcolta. Egy számban egyébként legfeljebb kettőt lehet begyűjteni. Női sportpisztolyban a magyarok kihasználták a maximális lehetőséget, mivel az első kvótát, még tavaly szeptemberben Tobai-Sike Renáta ugyanebben a számban szerezte.

Tobai-Sike egyébként a csütörtöki versenyben 16. lett 575 körrel, Nemes Adrienn pedig 24. helyen végzett 572-vel. A magyar csapat az ukrán, az orosz és a bolgár mögött a negyedikként zárt 1727 körrel, kettővel elmaradva a bronzéremtől. Tobai-Sike és Csonka mellett további két magyar sportlövő szerzett eddig kvótát: áprilisban légpuskában Sidi Péter, illetve szerdán a kisöbű szabadpuska fekvő versenyszámban Szabián Norbert.

A sportpisztolyosok küzdelme mellett még egy felnőtt számban volt magyar érdekeltség csütörtökön az Eb-n: a női kisöbű sportpuskások fekvő versenyében - amely nem olimpiai szám - Zwickl-Veres Kata 29. lett 611,5 körrel, Dalmati Nóra pedig 42. 608,1-gyel. A junioroknál Péni István 1154 körrel másodikként jutott a döntőbe a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses összetett versenyében, amelyben végül a hatodik helyet szerezte meg.