Társoldalunk:

Boston már nem akar olimpiát

2015.07.27. 22:18

Boston polgármestere nem akarta, hogy a város fizesse az esetleges többletköltségeket. Jelenleg Budapestnek Párizzsal, Torontóval, Rómával és Hamburggal kell versenyezni a 2024-es játékok rendezéséért. Döntés csak 2017-ben lesz.

Boston mégsem pályázik a 2024-es olimpia rendezési jogára - közölte az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOC). Arra nem tértek ki, hogy pontosan mi vezetett a döntéshez, de Marty Walsh bostoni polgármester hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, csak abban az esetben írja alá a kandidáláshoz elengedhetetlen "házigazda nyilatkozatot", ha garanciákat kap arra, hogy a rendezéssel járó költségek esetleges túllépése nem vesz ki egyetlen centet sem a helyi adófizetők pénzéből.

Boston már nincs játékbanForrás: MTI/EPA/Cj Gunther

Ennek a dokumentumnak a lényege, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) semmilyen esetben nem vonható felelősségre, amennyiben a rendező város túllépi a költségeket. Azaz a többletköltségeket a városnak, vagy az érintett országnak kell előteremtenie. Az Egyesült Államok esetében ugyanakkor ez már többször is problémát jelentett, ugyanis az amerikai kormány - más országokkal ellentétben - nem segíti a pályázó, rendező városokat.

Az USOC ugyan világossá tette, hogy a bostoni pályázatnak vége, de továbbra is érdeklődik a kilenc év múlva sorra kerülő esemény iránt, ezért vizsgálja a lehetőségeket. Konkrét várost nem nevezett meg a szervezet lehetséges helyszínként, ugyanakkor Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere közleményben azt írta, örömmel venné a megkeresést.

Boston kiesésével Budapestnek jelenleg négy várossal - Torontoval, Rómával, Hamburgal és Párizzsal - kell majd versenyeznie . A jelentkezési határidő szeptember 15-e, de a NOB csak 2017-ben dönt a házigazdáról.