Társoldalunk:

Sztárok nyitották meg a Világjátékokat

2015.07.27. 07:54

165 ország képviseletében 6500 sportoló, közel 30 ezer önkéntes és mintegy 50 ezer néző előtt a 18-szoros olimpiai bajnok úszó, Michael Phelps közreműködésével lobbant fel a Speciális Nyári Világjátékok hivatalos kezdetét jelző olimpiai láng. Ez az év legnagyobb sport és humanitárius eseménye a világon.

Az ünnepélyes megnyitót az 1932-es és az 1984-es olimpia helyszínén, a Los Angeles Memorial Coliseumban tartották, amely 93 607 fős nézőterével az USA nyugati vidékének legnagyobb stadionja.

A rendezvényen a 86 fős magyar delegáció 66. országként vonulhatott be a hatalmas létesítménybe. 

A ceremónián a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnöke, Timothy Shriver mellett Eva Longoria és Ed Harris filmszínészek, valamint a korábbi többszörös profi világbajnok ökölvívó, Oscar De La Hoya köszöntötte a résztvevőket, de tiszteletét tette még a stadionban Colin Farrell filmszínész, Nadia Comaneci olimpiai bajnok tornász és Novak Djokovic világelső teniszező is.

Michael Phelps volt az egyik sztárvendégForrás: Molnár Péter

Mindannyian a társadalmi integráció fontosságát hangsúlyozták és az elfogadásra buzdítottak mindenkit. A megnyitón fellépett Avril Lavigne énekesnő és Steve Wonder zenész-énekes is. 

A Los Angeles-i játékokat az amerikai elnök felesége, Michelle Obama nyitotta meg, aki kiemelte, a Világjátékok befejezéséig egyfajta csodát láthat a világ, hiszen a speciális olimpikonok felszínre juttatják tehetségüket, küzdeni tudásukat és általuk mi is szeretetet és megbecsülést kapunk. 

A játékokat az amerikai elnök felesége, Michelle Obama nyitotta megForrás: Molnár Péter

A magyar speciális olimpikonok 14 sportágban (atlétika, asztalitenisz, bocsa, bowling, erőemelés, görkorcsolya, judo, kerékpár, kosárlabda, labdarúgás, tenisz, tollaslabda, torna, úszás) veszik fel a küzdelmet a sportpályákon augusztus 2-ig.

Látványos megnyitó a ColiseumbanForrás: Molnár Péter

A legutóbbi, athéni játékokon 51 arany-, 32 ezüst- és 25 bronzérmet szerzett a magyar csapat.