Risztovék kvótái hajszálon múltak

Risztov Éva Kazany, 2015. július 28.
Risztov Éva a kazanyi vizes világbajnokság női nyíltvízi úszók 10 kilométeres számában 2015. július 28-án. (MTI/AP/Szergej Gric)
Kazany, 2015. július 28. Risztov Éva a kazanyi vizes világbajnokság női nyíltvízi úszók 10 kilométeres számában 2015. július 28-án. (MTI/AP/Szergej Gric)
Vágólapra másolva!
Risztov Éva 10., Olasz Anna 11. lett a kazanyi vizes vébén a 10 kilométeres nyílt vízi úszásban. Ezzel Risztov megszerezte az olimpiai kvótát, Olasz viszont éppen csak lecsúszott róla, immár másodszor.

"Tizenegyes rajtszámom volt, csak azt kértem attól, aki felragasztotta, hogy csak ne 11. legyek. Nem jött össze, úgy látszik az olimpia nem az én műfajom, másodszor maradtam le legjobb lemaradóként - nyilatkozta Olasz Anna elcsukló hangon az M4-nek. - Voltak olyan dolgok, amelyekről nem szívesen beszélnék."

Olasz Anna a verekedésekre utalt, és megjegyezte: 25 km-en próbál majd bizonyítani.

"Mindig az olimpiai év előtt a legnehezebb a vb. Olimpiai kvótáért jöttem, szeretném megköszönni mindenkinek, aki hitt bennem és támogatott - közölte Risztov, aki kicsit el is pityeredett. - Ez majdnem nagyobb dolog, mint egy olimpiai érem. Sokkal nehezebb a csúcson maradni, mint oda eljutni. Megmutattam a világnak és Magyarországnak, hogy még mindig lehet rám számítani."

Risztov Éva megkönnyezte a kvótaszerzést Forrás: MTI/AP/Szergej Gric

Risztov azzal vigasztalta Olaszt, hogy még fiatal, míg ő már a pályafutása végén jár.

A mezőny 11 órakor rajtolt el, Risztov sokáig dobogós volt, majd az utolsó nagy körre negyedikként fordult. Olasz Anna ekkor a 13. helyen haladt. Risztov hátránya négy másodperc volt az elsőtől, de Olasz is csak tíz másodpercre maradt le.

Aurora eltévedt

Még a verseny elején az olasz Aurora Ponsele ellépett a mezőnytől, de nem egészen úgy, ahogy szerette volna: balra eltért az útvonaltól, és jó száz méter után vette csak észre, hogy rossz bóját nézett ki magának. Később visszatért, egy ideig vezetett is, ám most csak a huszadik hely körül halad.

Az utolsó etapban Risztov fokozatosan lemaradt, míg Olasz kapaszkodott, de hiába: az előbbi a még éppen kvótát érő tizedik, az utóbbi a kvótát már éppen nem érő tizenegyedik helyen ért célba.

Az élen a francia Aurelie Muller nagyon magabiztosan versenyzett, lerázta az olasz Rachele Brunit, majd ellenállt a holland Sharon van Rouwendaal támadásának, így megérdemlten lett aranyérmes. Risztov Éva 32, Olasz Anna 35 másodpercet kapott a győztestől.