Szilágyi Áron: Csak harcoltam és verekedtem

Szilágyi Áron
Budapest, 2014. március 9. Szilágyi Áron a dél-koreai Kim Dzsung Hvan elleni asszóban a Gerevich-Kovács-Kárpáti budapesti férfi kard Grand Prix döntőjében a WestEnd bevásárlóközpont Millennium udvarában 2014. március 9-én. A londoni olimpia győztese, a tavalyi, budapesti világbajnokság bronzérmese a fináléban 15-13-ra kikapott dél-koreai ellenfelétől, így a második helyen végzett. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Szilágyi Áronra ráfér a pihenés. Két hét telt el azóta, hogy a moszkvai vívó világbajnokság kardversenyét a hatodik helyen zárta, ezzel elmondhatta magáról, hogy az évad minden Világkupa-versenyén szerepelt. A montreux-i Európa-bajnokságon aranyérmes sportoló a sikeres és tanulságos tíz hónapos évad után nem vágyik külföldi vakációzásra, beéri az otthoni kikapcsolódással és néhány Balatonon eltöltött nappal.

"Vigyázom arra, hogy ne elpuhulva kelljen augusztus végén hozzákezdenem az építkezéshez. Sportos életmódot élek, úszom és futok, fallabdázni is járok, a kondival biztos nem lesz baj"” - nyilatkozta Szilágyi Áron a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

"Ha visszagondolok a szezon eseményeire, örömteli és bosszantó dolgok is az eszembe jutnak. Első Európa-bajnoki győzelmemet igen nagyra értékelem, mert jól vívtam és szinte végig ki is jött a lépés. Ami a moszkvai vébét illeti, ott nem a hatodik hely szegte a kedvemet, hanem a teljesítményem. Ahelyett, hogy a jól begyakorolt akciókat próbáltam volna sikerre vinni, jobbára csak harcoltam és verekedtem. A mérlegemet javítja, hogy a világranglistán harmadik helyezettként zártam az olimpia előtt évadot."

Szilágyi Áron Forrás: MTI/Beliczay László

London olimpiai bajnoka mesterével, Somlai Bélával arra törekszik, hogy bátrabb és kiszámíthatatlanabb legyen a páston.

"Meglehetősen összetett feladat megoldására vállalkoztam, mert úgy éreztem, hogy még mindig nem bízok eléggé a támadásaimban.

A világbajnokságon néhány tussal már meglepetést tudtam okozni, de ennél nagyobb sorozatokra van szükségem" - ismerte el.

Azt mondta, egy évvel az olimpia előtt eléggé vegyes a kardvívás elitjének mezőnye.

"Vannak közöttünk alig 20 évesek, de jóval a 30 fölött járók is. Sokféle stílushoz kell alkalmazkodni, és ez csak úgy mehet, ha a világversenyek előtt szisztematikusan feltérképezzük a mezőny minden tagját. Nyilvánvaló, hogy ugyanezt teszik a riválisok is. Arra törekszem, hogy rólam ne tudhassanak meg túl sokat. Ez a törekvés vezérelt már a londoni olimpia előtt is, és akkor ez a módszer is hozzájárult az olimpiai győzelmemhez. Az asszók tehát nem a páston, hanem az edzőteremben kezdődnek el" - hangsúlyozta.