Vágólapra másolva!

Szeptemberben jön az első Sporthét

Szeptemberben első alkalommal rendezik meg az Európai Sporthetet, melynek célja, hogy minél több embert mozgásra bírjon, ezáltal a rendszeres sportolást népszerűsítse.

A Magyar Szabadidősport Szövetség pénteki tájékoztatása szerint a sporthét szeptember 7. és 13. között zajlik majd Európa 31 országában, Magyarországon azonban hetedikétől egészen a hónap végéig lehet csatlakozni a kezdeményezéshez.

"Az Európai Bizottság felhívja a sportegyesületeket, iskolákat, közösségi csoportokat és az egyéneket is, hogy vegyenek részt és szervezzenek sporteseményeket saját közösségükben. A program égisze alatt lehetnek kisebb-nagyobb események - az új ötletektől kezdve a régen tervezettekig, a nyílt labdás edzésektől a szervezett sétákig, minden sporttevékenység elképzelhető" - olvasható a közleményben.

Bárki benevezhet a versenyekre

Bárki regisztrálhatja rendezvényét, ehhez az Európai Sporthét honlapját kell felkeresni. A regisztráció után az adatokat feldolgozzák, majd az esemény felkerül egy közös európai térképre. Napokon belül az europaisporthet.hu címmel elindul a magyar honlap is, melyen szintén lehet regisztrálni az eseményeket.

Magyarországon szeptember 16. és 20. között zajlik az Európai Sporthét kiemelt eseménye, amelyet Szolnokon bonyolítanak le: ez a Tiszaligeti Sportnapok. A 2014-es Eurobarometer felmérés szerint az európai lakosság 59 százaléka soha vagy nagyon ritkán sportol, míg a legutóbbi Egészségügyi Világszervezet által publikált jelentés alapján 2030-ra az európai lakosság 80 százaléka válik túlsúlyossá. A szervezők szerint Európai Sporthét alatt előtérbe kerülnek a sportolás egészségre és általában a gazdaságra gyakorolt pozitív hatásai.