Ezüstérmes a magyar férfi váltó az öttusa-Eb-n

Málits István élete első nagy versenyén vett részt a felnőttek között
Vágólapra másolva!
Ezüstérmet nyert a Harangozó Bence, Málits István páros az angliai öttusa Európa-bajnokság férfi váltóversenyében.  

A magyarok hatodikak voltak a 2x100 méteres úszásban, majd sokáig jól álltak a vívásban, de a végén több vereség becsúszott, így végül abban is csak egy ellenfelüket, a svájciakat tudták megelőzni a hét párost felvonultató mezőnyben. A lovaspályán viszont hibátlanul, mindössze egy másodperces időtúllépéssel mentek végig, ezzel pedig összesítésben a hatodik helyről a negyedikre léptek előre, vagyis ismét versenybe szálltak az éremszerzésért.

A futás hozta meg a reményt

A lövészetekkel kombinált 4x800 méteres futás első felében nem sokat változott a sorrend az élcsoportban, az oroszok, az ukránok és az olaszok haladtak dobogót érő pozíciókban, míg Harangozó némileg felzárkózva az előtte indulókra stabilan őrizte a negyedik helyet.

Málits István élete első nagy versenyén vett részt a felnőttek között Forrás: pentathlon.hu


A váltás után viszont furcsa lövészetek következtek, Málits az öt zöld lámpát csak tizenkét kísérletből tudta összehozni, de az előtte lévők sem céloztak pontosan az ismét rákezdő esőben, így nem nőtt a különbség. Sőt, inkább csökkent, mert a 23 éves magyar versenyző - aki korábban még nem indult sem Eb-n, sem vb-n a felnőttek között - jól futott, és a következő sorozatra négyen gyakorlatilag együtt álltak a lőállásba. Ez már jobban sikerült Málitsnak, így az ukránok második váltótagja mögött kezdte meg az utolsó kört, és mivel továbbra is jó tempóban futott, míg ellenfelei közül többen görcsössé váltak, szinte biztossá vált az ezüstérem. A magyarok mögött az olaszok értek be a célba, akik nagy küzdelemben őrizték meg harmadik helyüket a felzárkózó britekkel szemben. Az élről induló oroszok csak ötödikek lettek.

Valóra vált a titkos vágy

"Szerencsére akadtak olyanok, akik nálam is rosszabbul lőttek - kezdte értékelését az MTI-nek Málits. - A futás most jól sikerült, talán azért is, mert a szokottnál több időt töltöttem a lőállásban, így többet pihenhettem, meg azért is, mert láttam, hogy néhányaknak nem igazán megy. Ami a korábbiakat illeti, a vívásunk a végéig jó volt, aztán kicsit visszaestünk, de a hibátlan lovaglásunkkal újra versenybe tudtunk szállni" - mondta, hozzátéve: ő a nap elején titkon bízott abban, hogy beférhetnek az első három közé.

Harangozó úgy fogalmazott, hogy előzetesen nagyobb mezőnyre számított, és akkor azzal kalkulált, hogy az első öt között végezhetnek.
Végül egészen elöl - a győztestől mindössze hat másodperccel lemaradva - fejezték be a versenyt, köszönhetően annak, hogy a lovaglásban és a kombinált számban is a második legjobb teljesítmény volt az övék.

Eredmények:
férfi váltó, Európa-bajnok:

1. Ukrajna (Jurij Fedecsko, Dmitro Kirpuljanszkij) 1472 pont
2. Magyarország (Málits István, Harangozó Bence) 1466 (úszás: 1:58.12 perc/346 pont, vívás: 16 győzelem/20 vereség/197 pont, lovaglás: 299 pont, lövészet-futás: 11:16.0 perc/624 pont)
3. Olaszország (Valerio Grasselli, Tullio De Santis) 1459

Csütörtökön és pénteken a férfi, illetve női hagyományos verseny selejtezőjét rendezik, majd a hétvégén a döntőket, melyekben nyolc-nyolc olimpiai kvótát osztanak.