Társoldalunk:

Rossz volt a térde, ezért lett világklasszis sprinter

2015.08.25. 20:16

Az 1948-as londoni olimpia négyszeres bajnoka, Fanny Blankers-Koen óta nem volt olyan atlétája Hollandiának, aki képes lett volna 100 és 200 méteren is Európa-bajnoki aranyat nyerni. Dafne Schippers tavaly így robbant be az atlétika világába, majd idén első hollandként vb-érmet is nyert. Pedig részben a sérülékeny térde miatt lett hétpróbázóból sprinter.

Akár olimpiáról, akár világbajnokságról van szó, nagyon nagy dolog, ha a klasszikus szám, a 100 méteres síkfutás döntőjébe bekerül egy európai atléta. A nőknél az elmúlt tíz év hat vébéjén ez a bravúr mindössze öt európainak sikerült, érmet is – egy bronzot – 2005-ben nyert utoljára az öreg kontinens, a francia Christine Arron révén.

Rajta kívül a fehérorosz Julija Nyeszcjarenka (2005, 8. hely), a belga Kim Gevaert (2007, 5.) és a bolgár Ivet Lalova (2011, 7.) döntőzhetett. No meg idén Dafne Schippers.

Csak a hétpróba

A mindössze 23 éves holland atléta egészen váratlanul bukkant fel a sprinterek között, a kilencéves korától sportoló Schippers ugyanis sokáig a többpróbában látott nagy jövőt. 2010-ben még hétpróbában lett junior világbajnok, egy évvel később pedig junior Európa-bajnok, sőt még a két évvel ezelőtti, moszkvai felnőtt vébén is ebben a számban szerzett bronzérmet.

Hétpróbázóként kezdteForrás: Instagram/Dafne Schippers


Kitartására és eltökéltségére jellemző, hogy az orosz fővárosban közel hét másodpercet javított 800-as idején, így léphetett fel a dobogóra – a célba érkezés után hosszú percekig a pályáról sem tudott felkelni, úgy elfáradt.

Erő és gyorsaság

Közben persze próbálkozott rövidtávfutásban is, a 2011-es vébén például holland csúccsal a kilencedik időt futotta 200-on, 2013-ban pedig a tamperei U23-as Európa-bajnokságon 100-on aranyérmet szerzett. De a nagy lökést a 2014-es götzisi verseny adta meg neki, ahol 22.35-tel minden idők legjobb 200-as eredményét érte el (mármint a hétpróbázók mezőnyében), és nemcsak ezen a távon, de hétpróbában is megdöntötte az országos csúcsot.

Sohasem éreztem magamban annyi erőt és olyan hihetetlen gyorsaságot, mint ott"– emlékezett vissza a versenyre.

Mindig is jó volt a futószámokbanForrás: Instagram/Dafne Schippers


Így aztán gondolt egy merészet, és úgy döntött, végleg átnyergel a sprintszámokra. Mivel az ugrószámok nagyon megviselték a bal térdét, a krónikus gyulladások miatt az orvosok is az javasolták, próbálkozzon csak a futással, mert ott kisebb terhelésnek lesz kitéve.

Aztán a tavalyi floridai edzőtáborban olyan időeredményeket ért el, hogy edzője is úgy vélte, a futószámokban több esélye van.

A tavalyi Eb-n végleg berobbant

"Köztudott, hogy a lányok idegrendszere 7 és 11 éves kor között fejlődik a legtöbbet. Dafne esetében ez a fejlődés robbanásszerű volt, ez a plusz, illetve a genetikai sajátossága hihetetlen előnyt ad neki a sprinttávokon" – mondta az edzője, Bart Bennema .

Schippers 2014-ben a glasgow-i Diamond League-versenyen előbb a B döntőben (!) futva megdöntötte Nelli Cooman 100-as országos csúcsát (11.03), majd 200-on saját rekordján egy századot faragva 22.34-et repesztett a Hampden Parkban, megverve az olimpiai bajnok Allyson Felixet is.

Ezek után már nem volt akkora meglepetés, hogy – 64 évvel a négyszeres olimpiai bajnok legenda, a szintén holland Fanny Blankers-Koen duplázása után – mindkét számban Európa-bajnok lett. Előbb 11.12 másodperces idővel megnyerte a rövidebb számot a francia Myriam Soumaré előtt, majd 200-on a saját egyéni csúcsán három tizedet javítva (22.03) könnyedén győzött a brit Jodie Williams előtt

Egyre jobban futott

Idén márciusban fedett pályás Európa-bajnok lett 60 méteren, júniusban pedig a Twitter-oldalán bejelentette, hogy végleg leszámolt a hétpróbával, és a pekingi vébén, illetve a riói olimpián is csak a futásra koncentrál. Hétfőn 100 méteren már bizonyított: az előfutamban még csak 11.01-et futott, de az elődöntőben 10.83-mal új holland csúcsot állított fel, és még ezen is tudott javítani a fináléban (10.81), ahol csak a címvédő jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce előzte meg egy századdal.

Annyira boldog vagyok, országos csúcsot futottam, és én vagyok a világon a második legjobb. Ez őrület. Az elődöntőben kicsit ideges voltam, de utána azt gondoltam, ott vagyok a fináléban, és ott bármi lehetséges. Bíztam magamban és az éremszerzésben" – nyilatkozta Schippers.

Dafne Schippers vb-második lett PekingbenForrás: AFP/Olivier Morin


Ezek után nem kétséges, hogy 200-on is esélyesnek számít (az előfutamokat ebben a számban szerdán rendezik), főleg, mert úgy véli, a rajtja az egyik gyenge pontja. Ha egy gyenge start ezüstéremig repítette 100-on, akkor a hosszabb távon több esélye lehet – a fogadóirodák máris a legkisebb szorzóval adják a győzelmét. Ilyen vb-szereplés után pedig Rióban akár mindkét távon aranyesélyes lehet.

Apja alkata, anyja kitartása

Szülei nagyon büszkék rá, főleg azért, mert a szülésznő a születésekor azt jósolta, Dafne alacsony termetű, maximum 165 centis lesz. Édesapja szerint hiába volt mozgékony, és hiába focizott folyton a fiúkkal, törékeny termete miatt nem tűnt potenciális topatlétának. Aztán olyannyira megnőtt, hogy jelenlegi 179 centijével a sprintmezőny egyik legmagasabbja.

"Az én alkatomat örökölte, szerencsére könnyed izomzata van. Hasonló voltam fiatalkoromban, mindegy volt, hogy vitorlázás, dzsúdó vagy kosárlabda, bármiben jó voltam" – mondta büszkén Evert Schippers. Édesanyja, Karen viszont másra büszke: "A kitartását nekem köszönheti!"

Tavaly az év atlétájának választották Európában, de azt mondja, a sikerei ellenére szeretne a földön maradni.

Egyre többen megismerik az utcán, amikor kutyáját, Noát sétálni viszi. Hobbija a fotózás, de még nem tudja, akar-e azzal komolyabban foglalkozni.

Vandaag publiek bij mijn circuitje!

Dafne Schippers (@dafne_schippers) által közzétett fénykép,