Vágólapra másolva!
Csoknyai László - akárcsak Krizsán Szabolcs és Szabó Franciska - helyezetlenül zárt az olimpiai kvalifikációs asztanai cselgáncs-világbajnokság csütörtöki napján.

Az idei zágrábi GP-n második Csoknyaira - a francia Alain Schmitt és a tadzsik Szajdcsamol Alimardonov legyőzése után - a világelső grúz Avtadili Csrikisvili várt, akinek neve pirossal állt a dzsudogiján, jelezve, hogy címvédőként érkezett Kazahsztánba.

Ehhez képest nem nyújtott meggyőző teljesítményt - korábbi meccsét is csak intésekkel nyerte -, és négy perc elteltével megint csak intésekkel állt jobban. Az utolsó percben aztán a 27 éves Csoknyai indított, ám ellenfele kontrából lecsavarta őt a földre, amiért vazaarit kapott, majd leszorítás következett, és a második vazaari már ippont ért.

Azt hittem, ő esik, erre becsavart

"Sajnálom ezt a mai napot, Laci bácsi nagyon összerakott fizikálisan és technikailag is" - kezdte értékelését Csoknyai. - "Az első meccsemen vb-bronzérmest vertem, a harmadikon jött a világbajnok, és itt egyszerűen nem lehet hibázni. Ha lett volna még meccsem a vigaszágon, akkor nem maradna bennem az a 'mi lett volna, ha'-érzés. Gyűjtöttem ma skalpokat, de eljár felettem az idő, és szeretnék majd úgy elmenni ebből a sportból, hogy letettem valamit az asztalra."

A világranglistán 24. versenyző kifejtette, a grúz címvédő ellen az volt a taktika, hogy odamegy és felszabadultan verekszik, hiszen az ellenfelet nyomhatta a tét. "Olyanokat fordultam, amiből más esett volna, a végén is bementem csípőre, azt hittem, ő esik, erre becsavart. Ő ettől világbajnok." - elemezte a meccset Csoknyai.

Edzője, Hangyási László kifejtette, továbbra is nyílt az olimpiai kvalifikáció, mivel tanítványa még sok pontot gyűjthet a júniusig tartó menetelésben. "Laci nagyon nehéz sorsolást kapott, de a harmadik meccsen is volt keresnivalója. A grúz srác olyan, mint a macska, mindenből ki tud fordulni, ezt használta ki a mostani meccs végén is" - tette hozzá.

Krizsán nem tudta meglepni a kanadait

Az Európa-bajnoki bronzérmes Krizsán erőnyerőként a második körben kapcsolódott be a küzdelmekbe a 76 fős súlycsoportban, s elsőként a szerb Nemanja Majdovval csapott össze. A junior Eb-aranyérmes riválist kétszer is intették, majd a hajrában a Honvéd 26 éves versenyzője leszorította őt, de ekkor letelt a mérkőzésidő, így a világranglistán 17. Krizsán végül hivatalosan intésekkel nyert.

A 32 között az olimpiai harmadik, világbajnoki ezüstérmes és a kvalifikációs rangsorban is második kanadai Antoine Valois-Fortier-vel került szembe Krizsán, akit két perc elteltével a földre csavarta ellenfele, majd vazaaris előnyét megőrizte a meccs végéig. A Honvéd 26 éves versenyzője helyezetlenül zárta a vb-t, és csalódottan értékelt: "Egy vb-n az éremhez bravúr kell, és nekem most kellett volna. Többször is megvertem már ezt a kanadait, de most jobb volt nálam. Kizárta a munkámat, nem tudtam meglepni őt."

Edzője, Toncs Péter a riói kvalifikációs helyzetről szólva kifejtette, tanítványa nem sok pontot gyűjtött egy győzelmével, így a május végéig tartó selejtezősorozatban még nagyon kell igyekeznie.

Szabónak egy meccs jutott

Az U23-as Európa-bajnok Szabó Franciska, aki 66. a világranglistán, a nála 34 hellyel előrébb álló, dél-koreai Bak Dzsi Junnal akaszkodott össze. A négy perc csak két-két intést hozott, így jöhetett az első értékelt akcióig tartó hosszabbítás. Ebben egy perc elteltével az Ázsia-bajnoki harmadik rivális leszorította a békéscsabai versenyzőt, aki így helyezetlenül zárta a vb-t.

A 16 fős magyar válogatott négy nap után három hetedik helynél tart Asztanában, ahol pénteken 90 kilóban Tóth Krisztián és Vér Gábor, a 70 kilósoknál Mészáros Anett és Gercsák Szabina, míg 78 kilogrammban Joó Abigél és Salánki Evelin lép tatamira.

eredmény, férfiak, 81 kg:
1. Nagasze Tanakori (Japán)
2. Loic Pietri (Franciaország)
3. Antoine Valois-Fortier (Kanada) és Victor Penalber (Brazília)
Csoknyai László és Krizsán Szabolcs helyezetlen

nők, 63 kg:
1. Tina Trstenjak (Szlovénia)
2. Clarisse Agbegnenou (Franciaország)
3. Munkhzaya Tsedevsuren (Mongólia) és Tasiro Miku (Japán)
Szabó Franciska helyezetlen