Társoldalunk:

A pisiszünet is belefért a távgyalogló vb-győztesnek

2015.08.29. 11:30

A szlovák színekben versenyző Matej Tóth győzött a gyaloglók 50 kilométeres távján a pekingi atlétikai világbajnokságon. A szombati viadal győztese Szlovákia első vb-aranyérmét szerezte a sportágban. 

A nyitrai születésű, 32 éves atléta, aki a 2014-es Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert, a kínai fővárosban 3:40:32 óra alatt ért célba. Sikere egyáltalán nem nevezhető váratlannak, mivel márciusi teljesítményével övé volt a harmadik legjobb idő ezen a távon.

Matej TóthForrás: AFP/Pedro Ugarte

Tóth a 30 km-t elhagyva már akkora előnnyel vezetett, hogy belefért neki egy pisiszünet is. A távgyalogló veszített ugyan egy jó fél percet az üldözőkkel szemben, de üres hólyaggal újra erősített, és hamarosan teljesen leszakította a mezőnyt. 

A vb-ezüst a kétszeres olimpiai második helyezett ausztrál Jared Tallent nyakába került, a harmadik a japán Tanij Takajuki lett. A rajt előtt pozitív doppingtesztje miatt az orosz szövetség visszaléptette a 34 éves, kétszeres országos bajnok Alekszandr Jargunkint, aki EPO-val bukott meg. Ő lett volna az egyetlen orosz résztvevője a vb leghosszabb versenyének, miután a helyi szövetség a többi gyaloglót különböző doppingvétségek miatt eltiltotta a nemzetközi szerepléstől.

Eredmények, férfi 50 km gyaloglás, világbajnok:
Matej Tóth (Szlovákia) 3:40:32 ó
2. Jared Tallent (Ausztrália) 3:42:17
3. Tanij Takajuki 3:42:55