Vágólapra másolva!
Jókor jött figyelmeztetésként értékelte az olimpiai kvalifikációs asztanai világbajnokságon szerzett öt hetedik helyet Tóth László. A Magyar Judo Szövetség elnöke szerint ugyanakkor egységes a csapat és Rióban lesznek aranyesélyesek.

"Nem vagyok elégedett a csapat teljesítményével, mint ahogy az eredményekkel sem. Ugyanakkor a világbajnokság mindig erősebb, mint egy olimpia, mert az országok duplázhatnak néhány súlycsoportban, így az erős nemzetek közül két japán, koreai, orosz vagy francia vehet részt a vb-n, és ilyen mezőny nem fog összejönni az olimpián. Ez a vb egy állomás volt a kvalifikációban, a versenyzőink nem vesztettek sok pontot a világranglistán, így 8-9 dzsúdósunk riói kvótát érő helyen van" - jelentette ki Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke.

Az MJSZ vezetője kifejtette, az európai országok a szokásosnál gyengébben szerepeltek Kazahsztánban, ennek az az oka, hogy júniusban került sor a bakui Európa Játékokra, benne az áprilisról áthelyezett cselgáncs Eb-vel, és másfél hónapon belül nehéz kétszer csúcsformát hozni.

Ungvári Miklós (kékben) Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

"Látni kell, hogy ezeket a hetedik helyeket több esetben egy hajszál választotta el az érmektől. Én előzetesen három érmet vártam a csapattól, közte egy aranyat is, most idáig jutottunk el. Nem vagyok elkeseredve, csak kicsit szomorú, és sajnálom a versenyzőket, akiknek egy pici kellett volna csak az éremhez."

Tóth szerint ez egy nagyon komoly figyelmeztetés számukra az olimpia előtt, ugyanakkor a pekingi játékok előtti riói vb-ről 2007-ben négy bronzéremmel jöttek haza, amiből az olimpiára négy hetedik hely lett.

Nem kell vészharangot kongatni, egységes a csapat, és oda kell figyelni a hátralévő versenyekre."

Tóth Krisztián (fehérben) Forrás: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

A szövetség elnöke elmondta, véleménye szerint 8-9 dzsúdós utazhat majd az olimpiára, s ha Magyarország kap a szabadkártyákból, akkor ez a szám nagyobb is lehet.

Budapest a legjobb vb-t akarja

A következő, 2017-es budapesti világbajnokságról szólva Tóth László közölte, Magyarország már rendezett ifjúsági, junior és masters-világbajnokságot is, így már csak a felnőtt vb hiányzik.

"Azt akarjuk, hogy Budapesten legyen a dzsúdótörténelem legjobb vb-je. Ebben segítségünkre lesz a kormány rendkívüli támogatása, és a szintén 2017-es vizes vb-vel együtt fogjuk majd a dzsúdó-vb-t promotálni, ez biztosan bővíteni fogja a lehetőségeinket. 2017 szeptemberében jelentik be a 2024-es olimpia helyszínét, és a mi pályázatunknak jót fog tenni, hogy előtte néhány héttel a két világbajnokság révén meg tudjuk mutatni a világnak, mire vagyunk képesek."

A 16 fős magyar válogatott Csernoviczki Éva (48 kg), Karakas Hedvig (57), Ungvári Miklós (73), Tóth Krisztián (90) és Bor Barna (+100) révén öt hetedik hellyel zárta az asztanai vb-t.