Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség közzétette azon nemzetközi sportszakemberek listáját, akikkel a sportolóknak tilos kapcsolatba kerülniük sportszakmailag, ez ugyanis doppingvétségnek minősül. Egy magyar, Vajda István sportorvos is rajta van a listán.

Erről a Magyar Antidopping Csoport (MACS) hírlevele adott tájékoztatást.

Tavaly január 1-jén hatályba lépett a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat, és az annak megfelelően módosított magyar jogszabály

doppingvétséggé minősítette a sportolók és bizonyos sportszakemberek sportszakmai együttműködését.

Ezen új szabályok alapján doppingvétséget követ el a sportoló, amennyiben eltiltás hatálya alatt álló, vagy olyan sportszakemberrel valósít meg sportszakmai együttműködést, akit – olyan magatartás miatt, amely doppingvétségnek minősül – büntetőeljárás vagy fegyelmi eljárás eredményeként elítéltek vagy foglalkozásának gyakorlásától eltiltottak.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a napokban tette közzé azon sportszakemberek listáját, akik a fenti feltételeknek megfelelnek, azaz magatartásukkal deklaráltan megsértették a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat valamely rendelkezését. Az aktuális lista ide kattintva érhető el.

A listán rajta van egy magyar sportorvos is

Tiszeker Ágnes az Origót arról tájékoztatta, hogy

2013-ban volt a MACS-nak egy precedens értékű ítélete a sportorvos ellen, akit 2017-ig eltiltottak, mivel egy szumós doppingvétségében közreműködött.

Hozzátette, az új WADA-kódex alapján ma már nem csak a sportolók kaphatnak eltiltást, éppen ezért a doppingellenes szövetség országonként összesítette a doppingügyben érintett sportszakemberek nevét, és kiadott egy feketelistát.

A sportolók Tiszeker szerint bármikor a MACS-hoz fordulhatnak, ha nem biztosak abban, hogy a környezetükben szereplő szakemberekkel dolgozhatnak-e vagy sem. Vajda Istvánról azonban csak annyit hozhattak nyilvánosságra, amit a kormányrendelet megenged. "Így

- tette hozzá Tiszeker.

"A MACS ezúton kívánja felhívni valamennyi sportoló figyelmét arra, hogy a fenti listán - amelyet a WADA honlapján, azaz a www.wada.ama.org oldalán folyamatosan aktualizálnak - feltüntetett személyekkel történő sportszakmai együttműködés szigorúan tilos.

- olvasható a Magyar Antidopping Csoport hírlevelében.