Társoldalunk:

Bajban lehet Budapest olimpiai pályázata

2015.09.10. 18:50

A kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, dr. Török Ferenc megnyert egy újabb pert első fokon a Magyar Olimpiai Bizottsággal szemben. A Fővárosi Törvényszék első fokon megsemmisítette a május 12-i és június 10-i közgyűlés összes határozatát, közte a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtásáról szóló határozatot.

A pert a kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, dr. Török Ferenc indította a MOB ellen, és kérte a bíróságtól, hogy semmisítsék meg a 2012. február 26-i alapszabály-módosító és tisztújító közgyűlés határozatait, mert indoklása szerint a közgyűlés összehívása, lefolytatása, az alapszabály módosítása és az új tisztségviselők választása is szabálytalanul történt akkor.

A Fővárosi Ítélőtábla idén januárban hagyta helyben a Fővárosi Törvényszék döntését, amelynek értelmében a MOB 2012. februári közgyűlésének minden döntését hatályon kívül helyezték. Az ügy a Kúriára került, ahol felülvizsgálati eljárásban idén június 24-én megerősítették az ügyben született első- és másodfokú ítéletet. 

Török Ferenc perre mentForrás: MTI

A Fővárosi Törvényszék ezúttal újabb ítéletet hozott az üggyel kapcsolatban, de már egy másik eljárásban, és ott újra Török Ferencnek adott igazat első fokon. Ez azt jelenti, hogy első fokon megsemmisítette a MOB május 12-i és június 10-i közgyűlésén hozott valamennyi határozatát.  Ezek között van egyebek mellett a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtásáról, valamint a testület 2015-ös költségvetésről szóló határozat, írja a Hvg.hu portál

"2012-ben szabálytalanul tűzték ki a közgyűlést, szabálytalanul választottak embereket, én akkor ezt megtámadtam, mert úgy éreztem, sokat árt a sportnak. A bíróság azt mondta, alaki hibás az egész, és meg kell ismételni a közgyűlést. Hatályon kívül helyezte a 2012-es határozatokat. Azaz a régi alapszabály az érvényes, a régi, 168 főből álló közgyűlést össze kell hívni. De a MOB továbbra is 240 fővel dolgozik. Meghozta a döntést, hogy pályázunk a 2024-es olimpiára. Ezt is megtámadtam. Majd szembesülnek vele, hogy érvénytelen ez a határozat, hiszen nem a megfelelő grémium hozta meg"  – nyilatkozta az Origónak augusztusban, a 80. születésnapja alkalmából készített nagyinterjúban.

Magyarország olimpiát rendezne 2024-benForrás: MTI/Bruzák Noémi

Az ítélet nem jogerős, fellebbezésre a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül van lehetőség. 

"Azt akarom elérni, hogy egy ilyen százéves, nagy múltú testület legalább a saját szabályait tartsa be.  Akik ezt nem akarják megérteni, fel kell állniuk" – mondta Török.