Társoldalunk:

MOB: Kapzsi és sértett ember folytat öncélú háborút az olimpia ellen

2015.09.11. 12:28

Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó valamennyi sportszerető ember és az olimpiai eszme ellen folytat öncélú háborút, állítja a Magyar Olimpiai Bizottság.

A MOB pénteki közleményében azt írta, sajnálatos, hogy az "egykori kiváló sportoló idős korára ki nem elégített kapzsisága, politikai ellenszenve és személyes sértettsége miatt a Magyar Olimpiai Bizottság lejáratását tűzte ki zászlajára."

A szervezet a közleményben hozzátette, Török Ferenc elfelejti azt a tényt, hogy az "Ügyészség, mint a Magyar Olimpiai Bizottság törvényességi felügyeleti szerve megállapította a Magyar Olimpiai Bizottság szabályos működését."

Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázóForrás: MTI/Illyés Tibor

A MOB emlékeztet rá, hogy Budapesttel közösen, teljesen szabályosan, a feltételeknek megfelelően, s a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) visszaigazolásával nyújtotta be a 2024-es olimpia megrendezésére vonatkozó szándéknyilatkozatát, amelynek eredményeként szeptember 16-tól, azaz jövő szerdától hivatalosan is pályázó várossá lép elő.

"A Magyar Olimpiai Bizottság a sportszerűség jegyében békés nyugdíjas éveket és Magyarország szabályos olimpiai pályázatától való távolmaradást kíván Török Ferenc úrnak" - zárul a MOB közleménye.

Az ügy előzménye, hogy a korábbi öttusázó pert indított a MOB ellen, amelyben a május 12-i és június 10-i közgyűlés összes határozatának, közte a 2024-es ötkarikás játékok pályázati szándéknyilatkozatára vonatkozó határozatnak a megsemmisítését kérte. 

Budapest szeptember 16-tól hivatalosan is pályázó várossá lép elő a 2024-es olimpiáraForrás: AFP

Korábban Török Ferenc a MOB 2012. február 26-i alapszabály-módosító és tisztújító közgyűlés határozatainak megsemmisítését kérte, mert szerinte a közgyűlés összehívása, lefolytatása, az alapszabály módosítása és az új tisztségviselők választása is szabálytalanul történt. Ebben a perben a Fővárosi Törvényszék, majd a Fővárosi Ítélőtábla, az idén júniusban pedig a Kúria a volt öttusázónak adott igazat.

A Fővárosi Törvényszék csütörtökön megsemmisítette a MOB május 12-i és június 10-i közgyűlésén hozott valamennyi határozatot, az ítélet nem jogerős, fellebbezésre a kézhezvételtől számított 15 napon belül van lehetőség.