Mo Farah mesterhármasra készül

Stanley Biwott, Mo Farah, futás, atlétika, félmaraton
UNITED KINGDOM, South Shields : Britain's Mo Farah (R) wins the men's elite race, ahead of second place finisher Kenyan Stanley Biwott (L), in the Great North Run half-marathon in South Shields, north east England on September 13, 2015. The Great North Run is Britain's largest running event with more than 50,000 participants set to cover the 13.1 miles from Newcastle to South Shields. AFP PHOTO / OLI SCARFF
Vágólapra másolva!
A kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok Mo Farah megvédte címét és megnyerte a világ leghíresebb félmaratonját, a Great North Run nevű, Newcastle upon Tyne és South Shields között megrendezett futóversenyt.

A viadal 1981 óta íródó történetében Farah lett a második brit, aki duplázni tudott, korábban csak Mike McLeod volt erre képes - az első két kiírás alkalmával.

Farah azok után, hogy a pekingi atlétikai vébén 5000 és 10 ezer méteren is aranyérmes lett, abszolút esélyesként érkezett a versenyre, ahol óriásit futott a kenyai Stanley Biwottal, végül 59 perc 23 másodperces eredménnyel új Európa-csúcsot, és egyben brit rekordot ért el.

Stanley Biwott nem érte utol Mo Farah-t Forrás: AFP/Oli Scarff

"Azt hittem, hogy sokkal könnyebb lesz. Az biztos, hogy arra nem is gondoltam, hogy a szezon vége felé ennyire gyors leszek. Nagyon élveztem a futást, de ha a közönség nem állt volna ennyire mögöttem, biztosan nem sikerül ilyen jól. Szeretnék visszatérni, hátha jövőre összejön a mesterhármas” - nyilatkozta.

A verseny történetében a legeredményesebb futó a négyszeres győztes Benson Masya volt, de a világsztárok közül győzött már itt Moses Tanui, Paul Tergat, Wilson Kipsang Kiprotich (mind kenyai), illetve az etióp Haile Gebrselassie és Kenenisa Bekele is.

A nők versenyében a kenyai Mary Keitany szintén megvédte a címét.