Társoldalunk:

Párizs egy kenulegendával száll szembe Budapesttel

2015.09.15. 17:14

A háromszoros bajnok francia kenus, Tony Estanguet lett a 2024-es nyári olimpia rendezéséért versenybe szállt Párizs pályázatának társelnöke. Estanguet - aki Sydney-ben, Athénban és Londonban is megnyerte a férfi kenu egyesek szlalomversenyét - Bernard Lapasset-vel együtt vezeti a francia főváros kandidálását.

Etienne Thobois, a pályázat ügyvezető igazgatója kedden jelentette be Estanguet szerepvállalását, s hozzátette, "nincs alkalmasabb személy, aki a sportról tudna beszélni az embereknek, mint egy élsportoló".

A 37 éves Estanguet 2000-ben, 2004-ben és 2012-ben is megnyerte a kajak-kenu vadvízi, azaz szlalom szakágának kenu egyesét, ezzel ő lett az első francia olimpikon, aki ugyanabban a sportágban triplázni tudott.

Tony EstanguetForrás: AFP/Olivier Morin

2008-ban ő vitte a francia zászlót a pekingi játékok megnyitóján. A diplomáját sportmarketingből szerezte.

A pekingi olimpia megnyitóján ő vitte a francia zászlótForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Párizs a 2012-es nyári, míg Annecy a 2018-as téli ötkarikás játékokra pályázott, ám egyik sem nyerte el a rendezés jogát. A 2024-es nyári olimpiára a francia főváros mellett Budapest, Hamburg, Los Angeles és Róma jelezte hivatalosan is rendezési szándékát a keddi határidőig.

A NOB 2017 szeptemberében limai kongresszusán jelöli ki a házigazdát.