Társoldalunk:

Nem maradt versenyképes orosz gyalogló

2015.09.22. 19:50

Több mint fél évvel azután, hogy a legjobb orosz gyaloglókat szinte egytől egyig eltiltották doppingolásért, a szakág hat másik kiemelkedő képviselőjét büntették meg Oroszországban hasonló okokból.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tájékoztatása szerint a legújabb ügyben valamennyi érintett júniusban egy versenyen kívüli ellenőrzés során adott olyan mintát, melyben tiltott teljesítményfokozóra bukkantak. 

A most eltiltottak között van többek között Elmira Alembekova, a női 20 kilométer tavalyi Európa-bajnoka, illetve Mihail Rizsov, a férfi 50 kilométer 2013-as világbajnoki ezüstérmese.

Elmira AlembekovaForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az orosz szövetség júliusban jelentette be, hogy nem indít gyaloglót az augusztusi, pekingi világbajnokságon, ám akkor azt nem közölte, hogy újabb pozitív esetek állnak a döntés hátterében.

Az ARD robbantotta ki a botrányt

Az orosz atlétikát, s azon belül elsősorban a gyaloglást alapjaiban megrázó botrány tavaly december elején robbant ki, amikor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit. A lebukottak között hét gyalogló is volt, február elején pedig az Orosz Doppingellenes Ügynökség vezetője közölte: találtak bizonyítékot arra, hogy az ország gyaloglóit szisztematikusan doppingolták.

Mihail RizsovForrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

Megbuktak a Csagin-tanítványok

Az IAAF nyomozást indított az orosz gyaloglóközpont akkori vezetője, Viktor Csagin ellen, akinek több mint húsz versenyzője bukott meg az ellenőrzéseken az elmúlt években. Vizsgálatot kezdeményezett Oroszország ellen a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA is.

Az év elején hosszú időre eltiltott gyaloglók között van Olga Kanyisina, a 2008-as pekingi olimpia 20 kilométeres számának aranyérmese, Szergej Kirgyapkin, a londoni olimpia 50 km-es bajnoka, Valerij Borcsin, a pekingi 20 km-es győztes, valamint Szergej Bakulin, aki 2011-ben 50 km-en lett világbajnok, s Vlagyimir Kanajkin, aki ugyanakkor volt vb-ezüstérmes 20 kilométeren.