Társoldalunk:

A nápolyi maffia intézhette el Marco Pantanit

2015.09.28. 12:12

A Gazzetta dello Sport szerint új bizonyíték került elő Marco Pantani 1999-es, Giro d’Italiáról való kizárásának ügyében, a rendőrség már nyomoz az azóta elhunyt kerékpározó doppingügyének hátterében álló nápolyi maffia után. 

Renato Vallanzasca már 2004-ben megírta könyvében, hogy Marco Pantanit ártatlanul zárták ki a 99-es Giróról. Az elhunyt sztárnak szerinte manipulálták a vizeletmintáját, amire azért volt szükség, mert a Camorra (a nápolyi maffia) nem rá fogadott az olasz országúti körversenyen.

Vallanzascát tanúként hallgatták ki a Pantani halálának körülményeit vizsgáló nyomozásban, akkor azt vallotta, a Camorra három tagjától is megkapta a tippet, hogy „ne fogadjon Pantanira, mert nem jut el Milánóba”.Az ügyben nem találtak bizonyítékot a rendőrök, ám most új fejlemény állt elő.

Elszólta magát az egyik maffiózó

Egy másik ügyben folyó nyomozás miatt elrendelt lehallgatás során a Vallanzasca által megnevezett három maffiatag egyike azt mondja, „hát persze, hogy igaz Vallanzasca sztorija. Azt hittem, becsületes ember, erre ez a rohadék köpött a zsaruknak”. A Gazzetta szerint a rendőrök újra begyűjtik az érintetteket, és új nyomozásba kezdenek az ügyben.

Pantani 1998-ban, egy Tour-szakaszgyőzelem utánForrás: AFP/Joel Saget

Pantani 2004 februárjában bekövetkezett halálát a hivatalos verzió szerint kokaintúladagolás okozta, a gyilkosság a nyomozók szerint kizárható, ahogy az a vizsgálat is eredménytelenül zárult, amiben Vallanzasca vádjainak jártak utána. A 2014-ben lezárt nyomozás nem találta nyomát annak, hogy manipulálták volna Pantani vér- és vizeletmintáit, EPO használatára utaló jelet azonban bőségesen.