Megcselekedték, amit megkövetelt a haza

Tálas Zsuzsanna, Dobi Edina, röplabda
Antwerpen, 2015. szeptember 28. Tálas Zsuzsanna (b) és Dobi Edina (j), valamint az azerbajdzsáni Dina Bajramova a női röplabda Európa-bajnokság B csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország-Azerbajdzsán mérkőzésen 2015. szeptember 28-án. A magyar válogatott 3-1-re győzött. (MTI/EPA/Laurent Dubrule)
Vágólapra másolva!
Szívesen folytatná a munkát Jan De Brandt a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitányaként, miután az együttes hatalmas bravúrral a legjobb 12 közé jutott a belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságon.

"Nem gondolnám azt, hogy ez lenne a történet vége" - nyilatkozta a németektől elszenvedett szerdai vereség után a belga szakember, akinek októberben jár le a szerződése. A tréner ugyanakkor megjegyezte, hogy a szövetség mellett elsősorban a családjával kell majd egyeztetnie, mivel a bátyja pénteken, éppen az Eb első mérkőzése előtt autóbalesetben elhunyt.

A válogatott először kikapott a társházigazda, a legutóbbi Eb-n bronzérmes belgáktól, majd az Európa Játékokon győztes törököktől három-három játszmában. Hétfőn viszont az azeriek bravúros legyőzésével kiharcolta a továbbjutást, és végül szerdán a németek ellen búcsúzott a tornától.

Még van fejlődési lehetőség

"Rengeteg energiánkat felemésztette az azeriek elleni összecsapás, de ide sorolhatnám az Európa Liga elődöntőjét és döntőjét is. Nagyon boldogok lehetünk, sikerült hozzáírnunk egy kicsit a magyar röplabdasport történelméhez" - mondta de Brandt.

Tálas Zsuzsanna és Dobi Edina Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

A tréner szerint a legerősebbekkel összehasonlítva komoly lemaradásban van az együttes, ugyanakkor a magyar csapat tovább fejlődhet, ha a jövőben - és erre a World Grand Prix sorozat 3-as csoportja remek lehetőséget ad - folyamatosan erősebb riválisokkal találkozik majd.

"Sok mindenen kell javítani, az erőn, a pontosságon, a nyitáson, a fogadáson. Azt gondolom ugyanakkor, hogy nagyon jó úton haladunk" - tette hozzá a kapitány, aki elmondta, hogy a szerda esti vacsoránál egy kis meglepetéssel szeretne köszönetet mondani a játékosoknak az elmúlt négy hónapban elvégzett munkáért.

Ez egy teljesen más karakterű csapat

A csapatkapitány Liliom Rita örült, hogy végre a németek ellen is pályára léphetett:

sajnos egyszerűen nem indult be úgy a dolog, hogy itt még bármi történhessen. Végre azonban a németekkel is játszhattunk, ugyanis eddig sose kértek fel minket. Kicsit talán most majd többre tartanak minket".

Az Olaszországban légióskodó játékos büszke arra, hogy a csapat bejutott a legjobb 12 közé, de bízik a további fejlődésben.

Szerinte ez még csak az alap, mindig így kellene játszani, és szeretné, ha ebből a sikerből építkeznének.

Megjegyezte, természetesen el vannak maradva a riválisoktól, de ha még nagyobb hangsúlyt fektetnek a röplabdázásra, akkor nagy dolgokra lehetnek még képesek.

Mindenki maximálisan odatette magát

Dobi Edina a németek elleni mérkőzésről azt mondta, hogy azon jött ki az elmúlt négy hónap minden fáradtsága. "Azt gondolom, hogy meglett a gyümölcse a munkának, hiszen továbbjutottunk a csoportból az azeriek legyőzésével, és a törökök ellen is egészen szép teljesítményt tudtunk nyújtani. Összességében a játék gyorsításában kell fejlődnünk, ezek a csapatok már olyan sebességgel játszanak, amihez mi nem vagyunk hozzászokva" - mondta a center.

Dobi Edina Forrás: MTI/EPA/Laurent Dubrule

Tálas Zsuzsanna csapattársához hasonlóan kissé álmoskásnak értékelte az utolsó mérkőzést, de összességében elégedett volt:

már júniusban ki lett mondva, hogy az elsődleges cél az azeriek legyőzése. Maradéktalanul megtettünk mindent, mindenki maximálisan odatette magát már a felkészülés során is. Remélem, májusban az Eb-selejtezőn így folytatjuk majd."

A magyar női röplabda-válogatott 1987 után, azaz 28 év elteltével szerepelt újra Eb-n, és a 12. helyen zárt.