Társoldalunk:

Meghalt Benedek Zoltán hegymászó

2015.10.02. 21:31

Meghalt Benedek Zoltán osztrák állampolgárságú hegymászó Nepálban, a világ nyolcadik legmagasabb hegycsúcsa, a Manaszlu sikeres meghódítása után.

Az 51 éves alpinista egy 14 fős nemzetközi expedíció, a Daniel Lee Mazur vezette Seven Summit Autumn Expedition 2015 tagjaként vett részt a Gyilkos Hegynek is nevezett csúcs megmászásában – közölte honlapján pénteken a The Himalayan Times (THT) című nepáli lap. 

A nepáli idegenforgalmi hivatal szerint  Benedek Zoltán csütörtök este halt meg a hegyről való leereszkedés közben, a 4-es tábor közelében.  Halálának oka nem derül ki a cikkből. Ugyanakkor Benedek partnerét, a francia Jean-Luc Bremond-t is helikopterrel kellett lehozni 6800 méteres magasságból. A nepáli hírportál szerint mindketten segítség nélkül másztak a bázistáborok fölött. 

A THT Online a jelenlegi szezon első halottjának nevezi a vélhetően székelyudvarhelyi (Odorhei) születésű Benedeket, aki az APA osztrák hírügynökség szerint az alsó-ausztriai Neunkirchenben élt. A hírportál szerint a hatóságok azon vannak, hogy lehozzák és Katmanduba szállítsák Benedek holttestét. 

A hírportál szerint a Manaszlu megmászására 106 alpinista kapott engedélyt az őszi szezonban, és csak az elmúlt két napban legalább 73 hegymászó, köztük 44 alpinista jutott fel a csúcsra. Több csoport azonban lemondta a túrát a csípőig érő hó és a lavinaveszély miatt. A Manaszlu hegyen 2012 szeptemberében több hegymászó vesztette életét lavinaomlás miatt.