Társoldalunk:

Takonykór fenyegeti a riói olimpiát

2015.10.08. 18:41

A Brazil Lovassport Szövetség vezetője szerint könnyen elképzelhető, hogy a riói olimpia versenyeit Brazílián kívül kell megrendezni.

A dél-amerikai országba jelenleg csak szigorú szabályok betartásával lehet lovakat be- és onnan kivinni. Brazíliában ugyanis több, a lovakra veszélyes járvány van jelenleg is. Ilyen a takonykór, amely a lovakra halálos veszélyt jelentő bakteriális fertőzés, s melyet több állatnál is diagnosztizáltak.

Luiz Roberto Giugni, a szövetség vezetője keményen bírálta a brazil mezőgazdasági minisztériumot, amiért késlekedik annak az igazolásnak a kiadásával, mely lehetővé tenné, hogy az Európából, az Egyesült Államokból és a Kanadából beszállított lovakat az olimpia után kiengedjék majd az országból.

Egy halálos, erősen fertőző betegség, a takonykór ütötte fel a fejét BrazíliábanForrás: AFP/Jefferson Bernardes

A sportvezető egy Sao Pauló-i rendezvényen annak a véleményének adott hangot, hogy ha a minisztérium a hónap végéig nem teszi meg a szükséges lépéseket, komolyan megnő az esélye annak, hogy a lovas számokat Brazílián kívül kell megrendezni.

Megismétlődhet 1956

Hasonló esetre már volt példa 1956-ban is, amikor a szigorú állatkarantén-törvény értelmében a lóversenyeket nem rendezhették Ausztráliában, ugyanis törvény mondja ki, hogy egy ló csak azután léphet a kontinensre, ha előtte hat hónapot töltött vesztegzár alatt Nagy-Britanniában, Írországban vagy Új-Zélandon. 

A lovas versenyeket 1956 nyarán Stockholmban rendeztékForrás: Wikipedia

Az ausztrálok az olimpia miatt sem tettek kivételt, így a lovasversenyeknek más helyszínt kellett keresni, a beugró egy nem éppen közeli város, Stockholm lett, ahol a melbourne-i játékok előtt öt hónappal, június 11-17-e között rendezték a hat versenyszámot.