A sportolók 40 százaléka doppingfertőzött

atlétika dopping
Seized doping products in a judicial sealed bag, are pictured, on November 14, 2014, in Arcueil, a Paris suburb, at the "Office Central de Lutte contre les Atteintes a l'Environnement et a la Sante Publique (OCLAESP). This Center for the Prevention of Damage to the Environment and Public Health) is a branch of the French police in charge of the fight against trafficking doping products. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
Vágólapra másolva!
Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség harca kezd rossz irányba menni, és még durvább lehet a helyzet, ha nemzetközi szervezet országokat és sportágakat igyekszik célkeresztbe állítani.

"Most éppen Oroszországra és Kenyára irányul össztűz, de találnak majd más célpontot, mondjuk az atlétika után az úszást. Azt most már nyíltan ki kell mondani, hogy a doppingellenőrzés alaptevékenysége, az analitika zsákutcába jutott, és onnan egyelőre a horribilis összegeket felemésztő kutatásfejlesztés ellenére sem tud kifarolni. Ipari méretekben folyik a mintavétel, amely egyúttal a fagyasztó kapacitás növelését is feltételezi" - nyilatkozta Tiszeker Ágnes a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

40 százalékos a sportolók doppingfertőzöttsége

A MACS vezetője szerint a vizsgálatok számának növelését nem lehet öncélúnak minősíteni, mert újabban már 40 százalékosra becsülik a sportolók doppingfertőzöttségét, miközben az eltiltott edzők, orvosok és más stábtagok száma pedig száz fölé emelkedett.

"Szóval a WADA nem csak üldöz, hanem azért eredményeket is fel tud mutatni" - mondta Tiszeker, aki fennakadt azon, amikor a minták újravizsgálhatóságát nyolc évre terjesztették ki, és nem tartotta elegásnak, hogy néhány, az athéni olimpián szerepelt versenyző eltiltását – nyilván időzítve – közvetlenül a londoni olimpia előtt hozták nyilvánosságra.

Tíz évvel később is meg lehet valakit buktatni

"Senki sem feltételezte, hogy a fagyasztóból elővett minták megismételt analízise éppen akkor fejeződött be. Most pedig az van, hogy egy kikezdhetetlen módon őrzött mintát, valaminek vagy valakinek a hatására akár tíz évvel később is újra lehet laborba vinni. Így az is előfordulhat, hogy egy riói olimpiai bajnokról 2026-ban fogják kideríteni, hogy egykor tiszta volt, de egy évtizeddel későbbi analízis szerint már nem. Ez pedig a sport értékeinek folyamatos rombolása, az örök gyanú fenntartása, és minden átlagon felüli teljesítmény tisztaságának a megkérdőjelezése.”