Társoldalunk:

Gádorfalvi Áron olimpiai kvótát szerzett

2015.10.24. 15:59

Gádorfalvi Áron olimpiai kvótát szerzett az ománi szörf-világbajnokságon, így hatodszor vehet részt ötkarikás játékokon.

A 37 éves magyar szörfös - amint arról Utassy Loránd szövetségi kapitány a szombati záróviadalt követően beszámolt - összesítésben 22. lett, ezzel vált hivatalosan is véglegessé, hogy ott lehet a jövő nyáron Rio de Janeiróban.

Gádorfalvi a kvótát eddig még nem szerzett hat ország képviselőit tekintve teljesítményével harmadikként érdemelte ki a jogot az ötkarikás játékokon való részvételre. 

Gádorfalvi ÁronForrás: Facebook/Magyar Szörf Szövetség

A sportoló immár a hatodik olimpiájára készülhet: 1996-ban, Atlantában a 40., 2000-ben, Sydneyben a 24., 2004-ben, Athénban a 22., 2008-ban, Pekingben a 19., 2012-ben, Londonban pedig a 25. lett.

A gyenge szél miatt öt kilót fogyott 

"Remek teljesítményét jól mutatja, hogy a nemzetek rangsorában 11. lett, s több világbajnokot is megelőzött. Sokat számított, hogy két héttel ezelőtt tíz napot tudott a helyszínen készülni, s tapasztalta, hogy gyenge a szél, ezért öt kilót fogyott, így gyorsabb tudott lenni a helyi időjárási körülmények között" - mondta Utassy.

A szövetségi kapitány kiemelte, a versenyzőknek megterhelő volt, hogy a több mint 30 Celsius fokos hőségben napi három futamot kellett teljesíteniük. Hozzátette, sokat segített Gádorfalvinak, hogy három nappal a vb előtt megérkezett az új, Franciaországból rendelt vitorlája, s hangsúlyozta, a magyar szörfös teljesítménye azért is nagyszerű, mert sérült volt, megműtötték, és csak az év eleje óta tudott megfelelően edzeni.

Forrás: Facebook/Magyar Szörf Szövetség

Szörfben a tavalyi és az idei világbajnokság számít kvótaszerző versenynek, emellett kontinentális helyeket osztanak. A jövő évi riói játékokon országonként egy, összesen pedig 36 versenyző állhat rajthoz a férfiaknál.

Cholnoky sem esélytelen 

A nőknél Detre Dia sérülés miatt nem indult, míg Cholnoky Sára a mezőny alsó felében végzett Ománban. A riói kvótaszerzésre a női szörfösöknek már csak egy, a jövő év márciusában esedékes verseny kínál lehetőséget.

Detre Dia sérülés miatt nem indultFotó: Tuba Zoltán [origo]

"Cholnoky nem esélytelen, mert a kvótát nem szerzett országok versenyzői között harmadik volt, így a márciusi viadalon még harcba szállhat az ott megszerezhető egyetlen kvótáért" - mondta Utassy Loránd.