Egyre távolabb az olimpia párbajtőrözőinktől

Imre Géza
Moszkva, 2015. július 15. Imre Gézát ünneplik csapattársai, miután legyőzte a francia Gauthier Grumier-t a férfi párbajtőrözők döntőjében a moszkvai vívó-világbajnokságon 2015. július 15-én. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Vágólapra másolva!
A 13. helyen végzett a magyar női párbajtőr-válogatott a Legnanóban rendezett világkupaversenyen, ezzel egy esélyt elszalasztott arra, hogy közelebb zárkózzon a riói kvótát érő ranglistahelyezésekhez. Elmaradt a remélt siker a férfiaknál is, a 11. helyen végeztek.

A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Somfai Péter összeállítású csapatnak az elején minden jól ment a svájci viadalon, a pástra lépők egymás után tettek hozzá valamit az előnyhöz az üzbégek ellen a 16 közé jutásért rendezett mérkőzésen, amely végül 45-29-es sikerrel zárult.

A nyolcaddöntőben a rendkívül kellemetlen cseh válogatott következett, és akárcsak a moszkvai világbajnokságon, ezúttal is egyetlen tussal, 36-35-re alulmaradt a magyar együttes. A magyar csapat a 9-16. helyért hozta a kötelezőt a japánok 34-28-as legyőzésével, de a 9-12. helyért olyan mérkőzés következett, mely két éve még Európa-bajnoki döntő volt: Magyarország-Svájc. A hazai közönség előtt szereplő ellenfél 45-37-re nyert, így az utolsó mérkőzés tétje a 11. hely volt, amely a kazahok elleni 44-41-gyel össze is jött.

Imre Gézát most nem dobálták a levegőbe a társak Forrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A válogatottnak még három esélye van arra, hogy a ranglistán előrébb lépjen és megszerezze a riói kvótát. Ehhez a legjobb ötbe kell kerülnie. A franciák és az ukránok biztos kijutónak számítanak, a többi helyre szoros a verseny többek között a németekkel, oroszokkal, svájciakkal és az olaszokkal.

A női csapatnak sem ment jobban

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint az Antal Edina, Hormay Adrienn, Révész Julianna, Szász Emese összeállítású együttes a hongkongiakat 45-32-re verve jutott be a legjobb 16 közé, a negyeddöntőért vívott, nagy taktikai csatát hozó mérkőzésen azonban 22-17-re kikapott a franciáktól, mégpedig úgy, hogy az utolsó párharc előtt 13-12-re vezetett.

Szász Emese Forrás: MTI/Illyés Tibor

Alsóágra kerültek meglepetésre a házigazda olaszok is, akiktől a magyarok 42-38-as vereséget szenvedtek, majd Tajvan 43-27-es és Svájc 45-28-as legyőzésével zártak a 13. helyen. A magyarok olimpiai részvétele még nem úszott el, három állomás van hátra a kvalifikációs sorozatból, de egyre inkább nagy bravúrok szükségeltetnek a riói részvétel kiharcolásához.