Nehéz lesz feldolgozni Berki Krisztián bukását

Berki Krisztián, tornász
Glasgow, 2015. október 26. Berki Krisztián a glasgow-i tornász-világbajnokság lólengésének selejtezőjében 2015. október 26-án. (MTI/AP/Matthias Schrader)
Vágólapra másolva!
A magyar tornászválogatott csapatvezetője szerint nem jó a sportág olimpiai kvalifikációs rendszere, Berki Krisztián például egy elrontott egy perc miatt marad le a riói játékokról.

Berki Krisztián egy rontás miatt csupán a 11. helyen végzett a glasgow-i olimpiai kvalifikációs világbajnokság selejtezőjében, így eldőlt, hogy nem jutott be a szombati döntőbe. Az olimpiára márpedig csak a vb-érmesek jutnak ki lólengésben.

Altorjai Sándor csapatvezető szerint a 30 éves olimpiai bajnok esete ismét rávilágított, hogy

nem jó a sportág olimpiai kvalifikációs rendszere.

"A szerspecialisták számára négy év munkája ebben az egy percben dől el, és nincs további lehetőség. Nagyon szomorúak vagyunk Krisztián miatt, aki mindent megtett, bár a sérülése miatt nem tudott annyit edzeni, de otthon is, itt is biztatóak voltak a gyakorlatok a tréningeken. Neki is, de nekünk is nehéz lesz feldolgozni, hogy négy sikeres év után nem lesz ott az olimpián. Mindenesetre tegnap este hosszabban beszélgettünk, és Krisztián azt mondta,

- közölte Altorjai Sándor, hozzátéve, az elmúlt évek világversenyeinek döntősei, érmesei közül öten is hiányoznak majd a lólengés-döntőből. (Berki egyébként még egy utolsó szalmaszálban kapaszkodhat, erről itt olvashat).

Olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok, hatszoros Európa-bajnok Forrás: MTI/AP/Matthias Schrader

A csapatvezető ugyanakkor örömét fejezte ki Hidvégi Vid döntőbe jutása miatt, aki lólengésben a legjobb hetedik eredménnyel került be a fináléba. "A különbség csak nüánsznyi, ha jó teljesítményt nyújt, és az apró bizonytalanságot kijavítja, bármi megtörténhet, hiszen

Hidvégi úgy nyilatkozott: nem nyomasztja teherként az olimpiai kvótaszerzés lehetősége, és a fináléban is csak az a célja, hogy minél jobb, hibátlan gyakorlatot mutasson be. "Nagyon örülök, hogy döntős lettem, amikor leugrottam a lóról, nem is gondoltam, hogy meglehet a finálé. Azt láttam, hogy akkor negyediknek írtak ki, ez némi biztatást adott, de akkor még nagyon sokan voltak hátra.

- mondta a KSI SE versenyzője.

Hidvégi Vid talajon is képes a jó teljesítményre Forrás: MTI/EPA/Andrew Cowie

A Skóciában zajló világbajnokságon a magyarok legközelebb csütörtökön lesznek érdekeltek, az egyéni összetett fináléban szereplő Makra Noémi révén.