Ez már állami szintű doppingprogram

Marija Szavinova Jekatyerina Pojsztogova londoni olimpia dopping
(FILES) - A file picture taken on August 11, 2012 shows Russia's gold medalist Mariya Savinova (L) celebrating with Russia's bronze medalist Ekaterina Poistogova (R) at the end of the women's 800m final at the athletics event of the London 2012 Olympic Games. Russian athletes suspected of doping will be barred from competing at the world championships starting in Beijing next week, the All-Russian Athletics Federation said November 9, 2015. On November 8, ARD reported that the International Association of Athletics Federations (IAAF) had recently demanded explanations from Russian sporting authorities regarding athletes suspected of doping, including Olympic gold medallist Mariya Savinova and bronze medalist Ekaterina Poistogova. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Kitilthatják az orosz szövetséget az atlétikából, az összes versenyzővel együtt. Az orosz kormány keze is benne lehet a doppingolásban, a titkosszolgálattal nyomasztotta a korrupt ellenőröket. A FIFA-botrány ehhez képest kismiska.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) háromtagú vizsgálóbizottsága a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az Orosz Atlétikai Szövetség és az ország atlétáinak eltiltását javasolja a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF).

A független testület az után alakult meg, hogy az ARD német televízió tavaly decemberben az orosz atléták szervezett doppingolásáról sugárzott dokumentumfilmet.

Örökös eltiltások

A Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette bizottság majd egyévnyi vizsgálódás után döntött úgy, hogy kéri az orosz szövetség eltiltását, illetve a moszkvai doppingellenes laboratórium akkreditációjának visszavonását, valamint öt versenyzőre és öt edzőre örökös eltiltást javasol. Köztük van a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnoka, Marija Szavinova és a szám bronzérmese, Jekatyerina Pojsztogova.

A bizottság három tagja: Richard McLaren (balra), Richard Pound (középen) és Gunter Younger a hétfői sajtótájékoztatón. Ez az atlétika történetének legnagyobb botránya Forrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

A bizottság állítja, hogy miután a WADA-tól írásban figyelmeztették őket, hogy őrizzék meg a mintákat, a labor egyes munkatársai több mint 1400 mintát szándékosan megsemmisítettek. Ebben részt vett Grigorij Rodcsenko, az orosz doppingellenes ügynökség, a Ruszada (a magyar MACS ottani megfelelője) vezetője, aki kenőpénzeket is elfogadott. A Ruszada emellett figyelmeztette a sportolókat az ellenőrzések időpontjára, és eltussolta az elmulasztott teszteket.

A bizottság vádjai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy

az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai és a szocsi laboratóriumot,

például az orosz titkosszolgálat (FSZB) ott jelen lévő munkatársain keresztül. A laboratórium többek között Vitalij Mutko sportminiszter nyomására manipulálta a doppingmintákat. Mutko, aki a 2018-as futball-vb szervezőbizottságának is az elnöke, a meghallgatásán tagadta a vádakat.

Rendszerhiba, de inkább több annál

A WADA-bizottság olyan "rendszerhibákat" tárt fel az IAAF-nál, amelyek "megakadályozzák a hatékony doppingellenes program működtetését". Még messzebb megy a 2012-es olimpián történteket értékelve: azt állítja, hogy Londonban az IAAF és az orosz szövetség részéről az orosz atléták ellenőrzésével kapcsolatos "általános tétlenség"

a szabotázzsal volt egyenértékű.

Sok orosz sportolónak már el sem lett volna szabad indulnia az olimpián – idézi a 323 oldalas jelentést a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

Londonban az orosz csapat 24 aranyéremmel, 25 ezüsttel és 32 bronzzal az éremtáblázat negyedik helyén végzett az Egyesült Államok, Kína és a házigazda Nagy-Britannia mögött.

Vitalij Mutko orosz sportminiszter Forrás: RIA Novosti/Ekaterina Chesnokova

Dick Pound szerint úgy tűnik, hogy Oroszországban állami támogatású doppingprogram működik. A jelentés társszerzője, Richard McLaren sportjogász szerint, ami történt, "a korrupció új szintje", még a FIFA-botrányhoz képest is. Ráadásul a jelentés külön megjegyzi:

Állami dopping?

Olyan vád, hogy valahol állami támogatású doppingprogram működne, legutóbb a kínaiakat érte, még a kilencvenes években, az úszóik megmagyarázhatatlan sikerei nyomán. Az NDK-ban a szocializmus évtizedeiben működő, gyakran tragikus következményekkel járó doppingprogram léte ma már jól ismert. Az ötvenes években pedig állítólag az NSZK-ban is hasonló rendszer működött – és az sem kizárt, hogy a magyar Aranycsapat 1954-es vb-döntős vereségében is közrejátszott.

A jelentés szerint írásos bizonyíték nincs arra nézve, hogy az orosz állam tevékenyen részt vett volna a sportolók doppingolásában, de "extrém naivitás lenne azt gondolni, hogy a feltárt esetek megtörténhettek volna az orosz hatóságok kifejezett vagy hallgatólagos jóváhagyása nélkül".

Az aranyérmes Marija Szavinova (balra) és a bronzérmes Jekatyerina Pojsztogova a londoni olimpia 800 méteres döntője után Forrás: AFP/Franck Fife

A WADA mindössze három nappal az után hozta nyilvánosságra a dokumentumot, hogy kiderült: az IAAF korábbi elnöke, Lamine Diack ellen korrupció és pénzmosás gyanújával nyomoznak, egyébként szintén a WADA feljelentése nyomán. Nem véletlenül mondta a szervezet új elnöke, Sebastian Coe, hogy az atlétika a legsötétebb időszakát éli.

Ez tényleg riasztó

Bár Coe egy korábbi nyilatkozata szerint "inkább az együttműködés, mint az izoláció híve", lehetséges, hogy ez után a jelentés után kénytelen lesz az oroszok kizárása mellett állást foglalni.

Coe a jelentésben foglaltakat "riasztónak nevezte", és közölte, hogy a szövetség vezető testületei meg fogják tárgyalni az Oroszország elleni szankciók, köztük az eltiltás lehetőségét.

Az oroszok nem hagyják magukat

Az orosz szövetség (ARAF) viszont még nem törődött bele a legsúlyosabb szankcióba, mindenekelőtt a doppingügyi protokollok felrúgásával vádolja a WADA-t. "Az eltiltáshoz be is kellene bizonyítani, hogy a vétségeket a szövetség követte el, nem pedig egyes emberek.

– mondta Vadim Zelecsenok, az ARAF vezetője.