Társoldalunk:

Visszaszólt az orosz sportminisztérium

2015.11.10. 11:28

Az orosz sportminisztérium felszólította a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget, hogy vizsgálódása során tartsa magát a tényekhez és a bizonyítékokhoz.

"Nagy különbség van a médiában terjengő információk és a bizonyított tények között" - hangsúlyozta közleményében a minisztérium, ugyanakkor jelezve, a hétfőn közzétett WADA-jelentés segít Oroszországnak az eredményesebb doppingellenes küzdelemben.

A minisztérium állásfoglalásában leszögezte, a 350 oldalas vizsgálati anyag javarészt nem tartalmazott meglepetéseket. Az illetékesek tudatában voltak az Orosz Atlétikai Szövetségnél (VFLA) jelentkezett problémáknak, és meghozták a megfelelő intézkedéseket: a VFLA-nak új elnöke és főedzője lett, emellett megfiatalították az edzői stábot is.

A WADA vizsgálóbizottságának kanadai elnöke (k), valamint a bizottság másik két tagja, Richard McLaren (b) és Gunter YoungerForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

A WADA-jelentés szerint az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul hétfőn felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, az 1400 doppingminta megsemmisítése, amelyet felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.

Beszállt a FIFA is

Kedden a minisztérium már békülékenyebb hangnemet ütött meg: közölte, hogy követi a WADA szigorú előírásait, és nem avatkozik bele az Orosz Doppingellenes Ügynökség, illetve a moszkvai labor munkájába, mivel az csak a WADA-nak áll jogában.

Időközben a FIFA etikai testülete vizsgálatot indított a WADA vizsgálóbizottsága által feltárt visszaélések miatt. "Behatóan tanulmányozzuk az anyagot, mielőtt lépünk az ügyben" - közölte a FIFA etikai bizottságának a szóvivője.