Vágólapra másolva!
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint az orosz atléták ott lehetnek jövőre a riói játékokon annak ellenére, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség hétfőn az orosz tagszövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek.

"Azt várom, hogy az oroszok időben eleget tesznek a doppingelőírásoknak. Nem foglalkozom azzal, hogy az összes orosz atlétát el kellene-e tiltani, a szükséges intézkedéseket az IAAF hozza majd meg" - közölte az új-zélandi televíziónak adott interjújában a német sportdiplomata. Hozzátette:

meggyőződése, hogy Sebastian Coe IAAF-elnök megtisztítja a doppingtól a sportágat,

az oroszok pedig együttműködnek ebben a folyamatban, hogy ott lehessenek Rióban.

Dick Pound korábbi WADA-elnök vezette testület hétfőn az orosz szövetség eltiltását kérte, melynek atlétái így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem. A bizottság javasolta a moszkvai doppinglabor akkreditációjának visszavonását is, ez kedden megtörtént.

A 350 oldalas vizsgálati anyag örökös eltiltást kért öt versenyzőre

- köztük a 2012-es londoni olimpia női 800 méteres bajnokára, Marija Szavinovára, illetve a szám bronzérmesére, Jekatyerina Pojsztogovára, továbbá négy edzőre és az orosz szövetség főorvosára.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Vitalij Mutko sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált.

Thomas Bach Forrás: AFP

A független WADA-testület az orosz atlétikát - elsősorban a gyaloglást - alapjaiban megrázó, tavaly decemberben kirobbant botrányt követően alakult meg. Akkor a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

Közben a NOB felfüggesztette Lamine Diack tiszteletbeli tagságát,

az IAAF előző elnöke a gyanú szerint két társával mintegy 200 ezer eurót fogadott el az oroszoktól

azért, hogy az atlétáik doppingügyeit ne hozzák nyilvánosságra.

Lemondott a moszkvai doppingellenőrző labor vezetője

Lemondott tisztségéről a moszkvai doppingellenőrző laboratórium vezetője, az intézmény működési engedélyét kedden felfüggesztette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség. Grigorij Rodcsenkov távozásának hírét kedden este megerősítette Vitalij Mutko sportminiszter. A WADA vizsgálóbizottságának hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint a laborvezető elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.


A WADA keddi határozatának értelmében a felfüggesztés visszavonásáig tilos az orosz fővárosban található intézményben vizelet- és vérmintákat vizsgálni, a beérkező mintákat biztonságos körülmények között, leplombálva, gyorsan egy - WADA által - akkreditált laborba kell szállítani.


A moszkvai labor illetékesei 21 napon belül fellebbezhetnek a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). A WADA hamarosan létrehoz egy eseti fegyelmi bizottságot az ügy kivizsgálására.