Marad a helyén, és három év alatt újul meg a Testnevelési Egyetem

Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnoka
Budapest, 2015. október 15. A drónnal készült felvételen a Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnoka 2015. október 15-én. A háromezer négyzetméteres csarnokban ezen a napon hajnalban keletkezett tűz, az épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált. MTI Fotó: Ruzsa István
Vágólapra másolva!
Marad a jelenlegi helyén a Testnevelési Egyetem, de nagyobb területre, új épületekre, és a már meglévő létesítmények fejlesztésére van szükség. A folyamat három év alatt fejeződhet be, és a cél az, hogy az intézmény a külföldi diákok számára is kellően vonzó legyen.

Szentendrétől Óbudán és a budai hegyeken át egészen Újbudáig minden lehetséges helyet – szám szerint nyolcat – feltérképeztek a szakemberek, hogy a már réges-régen megújulásra váró, ráadásul tűzvész sújtotta Testnevelési Egyetemnek új, és a mostaninál sokkal tágasabb és korszerűbb otthont alakíthassanak ki.

Végül azonban arra jutottak, hogy új területek és építmények bevonásával a feladat költözködés nélkül is megoldható. Mocsai Lajos rektor, az intézmény első embere úgy gondolja, hogy a tervek teljes megvalósulásáig – lépcsőzetes átadásokkal - legfeljebb három év fog eltelni.

A leégett csarnok felülnézetből Forrás: MTI/Ruzsa István

Angol építészeti stílusban szépül meg a campus

„A fejlesztési terv elkészítése valójában már háromnegyed évvel ezelőtt elkezdődött, de a 3000 négyzetméteres atlétikai csarnokunkat megsemmisítő tűzvész áthúzta a számításainkat, és óhatatlanul a tervek módosítását tette szükségessé – nyilatkozta Mocsai Lajos, a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

"Három sürgető feladat vár megoldásra: az egyetemnek nagyobb területre, új épületekre, és a régiek külső és belső felújítására van szüksége, amelyhez információim szerint december első napjaiban a kormány meg is adhatja a zöld jelzést. A továbbfejlesztett és megszépült, az angol építészet stílusát tükröző campus falai között az oktatás és a képzés, valamint a kutatás jelentős tartalmi változásokon fog keresztülmenni. Ennek a folyamatnak a végén fiatalodhat meg a 90 éves múltra visszatekintő egyetemünk, amely a jövőben ugyanolyan vonzóvá szeretne válni a külföldi hallgatók számára is, mint amilyen a hatvanas és a hetvenes években volt.”

A fejlesztés nem tűr halasztást

Mocsai úgy gondolja, hogy a fejlesztés és a megújulás nem tűr halasztást. Az országos egészségügyi felmérések tanúsága szerint – minden eddigi erőfeszítés ellenére – továbbra is elszomorítóan sok a beteg, az edzetlen, az elhízott, a fizikai képességeivel nem törődő tespedt ember. Meglátása szerint a TF és a társintézményei sokat tehetnek a jövőben azért, hogy évek múltán a statisztikák kedvezőbb állapotokat tükrözhessenek.

„A hamarosan rendelkezésünkre álló új területek minden egyes négyzetméterét átgondoltan kívánjuk hasznosítani. Egyelőre csak arról számolhatok be, hogy a kibővített campusnak a Csörsz utca és az Alkotás út által határolt terület ad majd otthont, de emellett arra is lehetőséget kapunk, hogy a Győri út felé eső terület bizonyos részét is hasznosíthassuk„ - tette hozzá Mocsai.