Ez egy szégyenletes figyelmeztetés számunkra

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség új elnöke
Tokió, 2015. augusztus 19. 2012. február 29-én készült kép az 1500 és a 800 méteres síkfutás korábbi világrekorderéről, a kétszeres olimpiai aranyérmes brit Sebastian Coe-ról Tokióban. Sebastian Coe-t 2015. augusztus 19-én a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pekingi kongresszusán négy évre megválasztották az IAAF elnökének. (MTI/EPA/Franck Robichon)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke, Sebastian Coe az orosz sportági szövetség tagságának felfüggesztése kapcsán leszögezte, hogy a csalás semmilyen szinten nem tolerálható.

A nemzetközi szövetség (IAAF) tanácsa péntek este telekonferencián foglalt állást az orosz doppingbotránnyal kapcsolatban. Az egyeztetésen a 27 tagból 24-en vettek részt, érintettként az orosz tag nem szavazhatott. Az orosz szövetség (VFLA) tagságának meghatározatlan időre szóló felfüggesztéséről 22:1-es voksaránnyal született meg a döntés.

Az eltiltást a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) javasolta hétfőn az IAAF-nek, mivel vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik.

Ez egy ébresztő az oroszok számára

"Pillanatnyilag a legkeményebb szankciót alkalmazzuk, de egyetértettünk abban, hogy ez a rendszer rossz a sportolók számára, és nemcsak Oroszországban, hanem az egész világon - nyilatkozott Sebastian Coe. - Ez egy szégyenletes figyelmeztetés számunkra, de tisztában vagyunk vele, hogy a csalás semmilyen szinten nem tolerálható. Az IAAF-nek, a WADA-nak, a tagszövetségeknek, valamint a sportolóknak nagyon alaposan magukba kell nézniük, és mindenkinek meg kell vizsgálnia, miben hibázott."

Coe elnök szerint mindenkinek magába kell szállnia Forrás: MTI/EPA/Franck Robichon

Az IAAF elnöke hangsúlyozta: a sportág minden szereplőjének eltökéltségére szükség van, hogy visszaállítsák az atlétika iránti bizalmat, mert jelenleg ez a legfontosabb. "Az üzenet nem lehetne ennél erőteljesebb. Ez egy ébresztő az oroszok számára, és csak rajtuk múlik, mikor szűnik meg a szankció" - mondta Sebastian Coe.

Aki doppingolást gyanít, jelentse!

A namíbiai Frankie Fredericks, az egykori kétszeres világbajnok sprinter az IAAF sportolói bizottságának képviseletében kifejtette: az atléták rendkívül csalódottan és aggodalommal vették tudomásul a doppingbotrány legutóbbi fejleményeit.

"Dühösek vagyunk, mert kárt okoztak a hírnevünknek, illetve az atlétika hitelességének, ezért egységesen kiállunk Coe elnök mellett, és nem riadunk vissza a kihívástól, amelyet a sportágunkra leselkedő veszélyek teremtettek. A sportolók együtt fognak működni, és továbbra is elkötelezettek a sportág megtisztítása mellett, hogy a tisztán edző és versenyző atlétákat ne fertőzhesse meg a kisebbség" - szögezte le Fredericks.

A 48 éves sportember felszólított minden sportolót, hogy amennyiben doppingolást vagy csalást gyanít, ne habozzon jelenteni.

Az orosz sportminiszter mindent rendbe akar hozni

Vitalij Mutko orosz sportminiszter reményét fejezte ki, hogy országa atlétái ott lehetnek a jövő évi olimpián. "A felfüggesztés ideiglenes. Egy különleges ellenőrző bizottság meg fogja vizsgálni az ügyet, és még mindig bízom benne, hogy mindent rendbe tudunk hozni" - magyarázta a politikus.

Az általa említett eseti bizottságot egy független nemzetközi doppingellenes szakértő, a norvég Rune Andersen vezeti majd, és helyet kap benne az IAAF tanácsának három tagja is, őket később jelölik ki. Az IAAF felfüggesztő döntése azt jelenti, hogy orosz atléták nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken - így az olimpián sem - mindaddig, amíg az orosz sport-, illetve sportági vezetés meg nem teszi a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására. Hazai versenyekre nem vonatkozik a tiltás.

Putyin is vizsgálatot rendelt el

Amennyiben a felfüggesztés még addig is érvényben marad, Oroszország nem rendezheti meg 2016-ban Kazanyban a junior-világbajnokságot, illetve Csebokszáriban a gyaloglók csapatvilágkupáját. Az orosz atlétikát alapjaiban megrázó botrány tavaly decemberben robbant ki. Múlt év végén a német ARD televízió részben titokban rögzített kép- és hangfelvételeket mutatott be, amelyek állítólag bizonyítják, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltussolása és a korrupció is hozzájárul az orosz sportolók eredményeihez.

Moszkva visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán vizsgálatot rendelt el a WADA-jelentés miatt, egyúttal kérte, hogy az illetékesek mindenben működjenek együtt a nemzetközi doppingellenes mozgalom vezetőivel.