Vágólapra másolva!
Utólag kizárták és a pénzdíjat sem kaphatja meg Viktor Ugarov orosz maratonfutó, aki vasárnap 2 óra 17 perc 19 másodperces idővel megnyerte a japán Kanazavában rendezett versenyt.

Viktor Ugarov két nappal azután indult el a viadalon, hogy a nemzetközi sportági szövetség felfüggesztette orosz tagszövetségét - amelynek atlétái így nem állhatnak rajthoz külföldi rendezvényeken -, mivel bizonyítottnak látta, hogy Oroszországban államilag irányított, széleskörű és rendszeres doppingolás folyik.

Az IAAF levélben fordult az orosz szövetséghez, hogy indítson fegyelmi eljárást Ugarov ellen.

Ugarov hiába nyert Forrás: AFP

Az Orosz Atlétikai Szövetség főtitkára, Mihail Butov úgy nyilatkozott, megvizsgálják a történteket. "Fizikai képtelenség lett volna minden versenyzőnket személyesen értesíteni a felfüggesztésről, ezért a rendezők felelőssége nagyobb, hiszen ők tették lehetővé, hogy egyáltalán elindulhatott a versenyen" - mondta Butov.

Az IAAF múlt pénteki lépését a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség javasolta. A döntés mindaddig érvényben marad, amíg az orosz sportirányítás, illetve az ottani atlétikai vezetés meg nem teszi a szükséges lépéseket a helyzet megváltoztatására.