Vágólapra másolva!
Az Orosz Atlétikai Szövetség tájékoztatása szerint három versenyző szegte meg eddig a nemzetközi szövetség országot sújtó felfüggesztését.

A pénteken kiadott közlemény szerint a nemzetközi szövetség (IAAF) tájékoztatta az orosz szövetséget (VFLA) arról, hogy a tiltás ellenére múlt szombaton és vasárnap három orosz futó nemzetközi maratoni és egyéb versenyen vett részt. Az atléták nevét nem hozták nyilvánosságra, ám az biztos, hogy egyikük Viktor Ugarov, aki elsőként ért célba a kanazavai maratonon, ám eredményét később törölték.

Az IAAF múlt pénteken döntött a VFLA felfüggesztése mellett, mégpedig a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) javaslatára. Utóbbi azért tanácsolta ezt az IAAF-nek, mert vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban széles körű, szisztematikus doppingolás zajlik. A WADA pedig még korábban, november 10-én felfüggesztette a moszkvai, korábban általa akkreditált laboratórium működését.

Csak hazai versenyeken indulhatnak

Kedden a Nemzeti Doppingellenes Szervezetek Intézete (iNADO) azt javasolta a WADA-nak, hogy az orosz atléták ne vehessenek részt a jövő évi riói olimpián, csütörtökön pedig a WADA egyhangú döntéssel felfüggesztette az Orosz Antidopping Csoport tagságát kötelezettség-teljesítés elmulasztása miatt.

Az orosz sportolók nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon, s amennyiben a felfüggesztés érvényben marad, a riói olimpián sem lehetnek ott az ország atlétái. Az olimpiai részvétel ugyanakkor még nincs kizárva, meg nem erősített hírek szerint azonban az már biztossá vált, hogy a márciusi fedettpályás-vb-n nem lehetnek ott az oroszok.