Társoldalunk:

Kár volt döngetni a mellünket olimpiaügyben

2015.11.24. 16:58

Nem nagyon tetszett az Európai Olimpiai Bizottságnak, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság világgá kürtölte, hogy a régió országai Budapest olimpiai pályázatát támogatják 2024-re. 

Dr. Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) prágai tanácskozása után nyilatkozta büszkén, hogy 16 ország támogatja a magyar olimpiai pályázatot, sőt a MOB egy csoportképet is kiposztolt a támogatókról.

Az EOC válaszul jelezte, hogy először is a közép-, és dél-európai országok közösségének nincs az EOC által elismert olimpiai albizottságuk, így nem is lehet őket támogatóként megnevezni, másrészt a szervezet titkos szavazás után dönti el, kinek ítéli az olimpia rendezési jogát, és a tagországok képviselőinek szigorúan tilos nyilvánosan kijelenteniük, kit támogatnak.

Tarlós István főpolgármester felszólal a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésénForrás: MTI/Illyés Tibor

Az európai tagországokat tömörítő ernyőszervezet felhívta a tagok figyelmét, hogy a következő időszakban tartsák magukat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC)  által meghatározott alapelvekhez, hogy fair döntés születhessen a 2024-es olimpia helyszínét illetően.

Csak az olaszok pattognak? 

Az EOC hivatalos közleményében nem nevesíti, hogy a magyar bizottság által büszkén kiadott hír miatt jelentették meg saját állásfoglalásukat a témában, de igazából nincs is miről beszélni, hiszen amit a MOB vezetői kommunikáltak, abban semmi szabálytalan nincs. 

Nem arról van szó, hogy 2017 szeptemberében szavazó IOC-tagoknál lobbiztak volna, csak arról, hogy egy informális megbeszélésen - horvát kezdeményezésre - több régióbeli EOC-képviselő is Budapestet tartotta ideális helyszínnek a 2024-es olimpiára. 

Budapest egyik riválisa Róma (Párizs, Hamburg és Los Angeles mellett), és az EOC központja pont Rómában van, nyilván rengeteg olasz tisztviselővel, akiknek nem tetszett, hogy a magyar pályázatról ilyen hírek jelentek meg, ezért adhatták ki a nagyjából semmit sem jelentő közleményt.