Ashton Eaton és Genzebe Dibaba az év atlétája

Ashton Eaton
Ashton Eaton elképesztő eredménnyel lett világbajnok Pekingben
Vágólapra másolva!
A férfiaknál Ashton Eaton amerikai tízpróbázó, a nőknél pedig Genzebe Dibaba etióp futó lett az év atlétája a nemzetközi szövetség csütörtöki bejelentése szerint.

Eaton mellett a jamaicai Usain Bolt vágtázó és és az amerikai Christian Taylor hármasugró került be a legjobb három közé.

A legjobbkor jött ki a világcsúcs

A tízpróbában olimpiai címvédő Eaton 9045 pontos világcsúccsal védte meg vb-elsőségét Pekingben, ráadásul immár a szakág legjobb 400 méteres síkfutása is az ő nevéhez fűződik, 45.00 másodperccel.

Ashton Eaton elképesztő eredménnyel lett világbajnok Pekingben Forrás: AFP

A nőknél a győztes Dibabán kívül a holland Dafne Schippers sprinter és a lengyel kalapácsvető, Anita Wlodarczyk került be az utolsó körbe.

Dibaba verhetetlen volt a fő számaiban

A 24 éves Dibaba kiemelkedő éven van túl, fedettpályán 5000 méteren döntött világcsúcsot (14:18.86 perc), majd szabadtéren 1500 méteren remekelt: előbb világrekordot állított fel (3:50.07 perc), később pedig aranyérmet nyert a pekingi világbajnokságon, amelyen 5000 méteren harmadik lett.

Az év atlétáira októberben szavazhattak az IAAF tagjai, tagszövetségei, versenyrendezői, legjobb sportolói, akiknek voksai alapján kilenc férfi és kilenc női sportoló maradt versenyben. Közülük egy tízfős szakmai zsűri választotta ki a három-három "döntőst".

Genzebe Dibaba lett az év női sportolója Forrás: AFP

A győzteseket 1988 óta az IAAF-gálán jelentik be, de a szövetség korábbi közleménye szerint az eredetileg most szombatra, Monacóba tervezett rangos eseményt a sportágat érintő korrupciós, illetve doppingbotrány miatt az idén nem rendezik meg.