Pár korty víz is megbetegedést okozhat az olimpia helyszínén

Rio, 2016 olimpia, szennyezés
Dead fish float on the Marapendi lagoon on December 12, 2012 in the Barra da Tijuca area in Rio de Janeiro, Brazil, part of the Olympic belt where stadiums and the Olympic village will be built for the Brazil 2016 Olympic Games. Pollution is considered as the main cause of the 6th wave of fish mortality in the lagoon. AFP PHOTO/ANTONIO SCORZA
Vágólapra másolva!
Tovább tart a vita a jövő évi riói olimpia vitorlásversenyeinek helyszínéről a víz szennyezettsége miatt. A legújabb tesztek ismét azt az eredményt hozták, hogy a víz megbetegedést is okozhat.

Kristina Mena, a Texas Egyetem egyészségügyi kutatója a Business Insidernek így nyilatkozott: "Egy olyan extrém helyzetről beszélünk, amikor a szennyezettség olyan magas, hogy nagy a valószínűsége a fertőzésnek."

A professzor hangsúlyozta: a víruskoncentrátum a vízben még egy kilométerre a parttól is annyira magas, hogy hasonló esetben az Egyesült Államokban vagy Európában bezárnák a strandokat, fürdőhelyeket.

A terület nem alkalmas a vízi sportokra

Mena példaként említette, hogy

ha a versenyzők három teáskanálnyi mennyiségű vizet lenyelnének, 99 százalék lenne az esély a megbetegedésükre.

"A terület nem alkalmas vízi sportok űzésére" - szögezte le a szakember.

A víz minőségével kapcsolatban július végén kerültek nyilvánosságra először aggasztó adatok: egy felmérés azt mutatta, hogy erősen szennyezett és egészségre ártalmas a tengervíz Rio de Janeiro környékén, a Guanabara-öbölben pedig magas a szennyvízből származó vírusok és baktériumok koncentrációja

Ezután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és több sportszövetség bejelentette, hogy saját, független teszteken vizsgálja majd meg a riói víz minőségét.

Bakteriális fertőzés miatt kezeltek egy német vitorlázót

Az olimpiai tesztversenyek során a résztvevők közül sokan panaszkodtak a szennyezett vízre, Erik Heil német vitorlázó augusztusban olyan súlyos bakteriális fertőzést kapott, hogy kórházban kellett kezelni.

A riói szervezőbizottság elnöke szeptemberben kijelentette, hogy rendben lesz a víz minősége a Guanabara-öbölben az olimpiai vitorlásversenyek idejére.