Társoldalunk:

A NOB elnöke szerint Budapest erős olimpiai pályázó

2015.12.14. 19:37

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint Budapest erős pályázó a 2024-es nyári játékok megrendezésére, és látható, hogy a város és Magyarország jól alkalmazkodik az Agenda 2020 reformprogramban foglaltakhoz.

"Budapest komoly lépéseket tett már eddig is, magáénak érzi az Agenda 2020-at, ez jól látszik abból, hogy milyen mértékben épít a már meglévő létesítmények felhasználására, és támaszkodik a főváros szépségeire, nevezetességeire, amik számos versenyszám esetében remek hátteret adhatnak" - mondta a német sportvezető hétfőn.

Nagyon fontos a lakosság támogatása

A 61 éves NOB-elnök szerint az olimpiára pályázó városoknál nincs szükség népszavazásra, az viszont nagyon fontos, hogy a lakosság támogassa a kandidálást, de hogy ezt milyen módon mutatja meg egy jelentkező település és ország, az már rajta múlik.

Thomas Bach szerint nem lehet jó olimpiár rendezni a lakosság támogatása nélkülForrás: AFP

 

"A rendezési jog elnyeréséről végül a NOB dönt, amely független szempontok alapján határoz, de az bizonyos, hogy nagyra értékeljük például a budapesti pályázat lakossági támogatását" - tette hozzá Bach, aki kitért arra, hogy Hamburgban népszavazás döntött arról, hogy a német város mégsem érdeklődik a rendezés iránt.

Jól sikerültek a reformok

"Természetesen szerettük volna, ha mind az öt pályázó versenyben marad, de Németországban speciális körülmények játszottak közre, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget érintő botrány a német futballt is érintette, pénzügyi gondok is voltak, s fontos tudni, hogy az illegális bevándorlók ügye is nagy mértékben befolyásolta ennek a népszavazásnak az eredményét" - jelentette ki a sportvezető, ugyanakkor jelezte: a NOB örül a négy, versenyben maradt nagyon erős pályázónak, és bárhol is rendezik majd a 2024-es játékokat, biztos benne, hogy nagyszerű esemény lesz.

A NOB által tavaly decemberben elfogadott, gazdaságos, olcsó és megtérülő olimpiákat előirányzó Agenda 2020 reformprogramról úgy vélekedett,

hogy az jobban sikerült, mint előzetesen várta,

a benne foglalt intézkedések közül többnek a bevezetése és alkalmazása folyamatban van, vagy még csak most következik.

Magyarország 12 helyet javított

"Elég csak megnéznünk, hogy mely városok pályáztak a 2024-es játékokra, a reformprogramnak ugyanis épp az volt az egyik célja, hogy lehetőséget adjon az olyan településeknek és országoknak, mint például Budapest és Magyarország arra, hogy az olimpiát a saját fejlesztési terveihez használja katalizátorként" - mondta Bach, aki a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) megalapításának 120. évfordulója alkalmából látogatott a fővárosba.

A riói olimpiai szervezése egyelőre botrányosan állForrás: AFP

A NOB-elnök a MOB tevékenységét dicsérte, kiemelte, hogy a 2008-as pekingi nyári játékokon Magyarország az éremtáblázat 21. helyén zárt, a 2012-es londoni eseményen viszont már 9. volt.

"Ez is mutatja, hogy nagyszerű munka folyik itt,

ráadásul megnézhetjük a többi programot, amelyek a sportolókért és a sportolókkal együtt zajlanak, ezekhez szintén csak gratulálni tudok" - nyilatkozta a sportvezető.

A NOB-nál nem lesznek botrányok

A Nemzetközi Atlétikai Szövetséget és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget sújtó botrányok kapcsán Thomas Bach azt mondta,

nem kell attól tartani, hogy hasonló problémák a NOB-nál is felvetődhetnek,

a szervezet ugyanis már 15 évvel ezelőtt végrehajtott olyan reformokat, amelyeket más nemzetközi szövetségek még csak most vezetnek be.

"A mi rendszerünk jó, de sosem lehet tökéletes, ezért folyamatosan vizsgáljuk, s ha valamilyen változtatásra van szükség, akkor azt ki kell dolgozni és végre kell hajtani" - mondta a NOB-elnök.

A 2024-es olimpia megrendezéséért Budapest mellett Los Angeles, Róma és Párizs verseng. A NOB 2017-ben, Limában jelöli ki a játékok helyszínét.