Vágólapra másolva!
Nagypályás tolvaj és kispályás zsaroló mellett szimpla bunkók miatt is dühönghettünk idén. Összeszedtük a sportvilág érzelmi hullámvasútjának mélypontjait a teljesség igénye nélkül: őket utáltuk nagyon 2015-ben.

A kommentek számából és minőségéből úgy tűnt, amellett, hogy idén vörösre tapsoltuk a tenyerünket Hosszú Katinka, Michelisz Norbert, a veszprémi kézisek, a hoki-, és a fociválogatott bravúrjai miatt, azért

maradt energiánk felháborodni is.

És volt is kin: idén a sportvilág szinte minden szegletében felbukkant egy főellenség, akit jólesett utálni egy kicsit.

A FIFA-maffia

A svájci keresztapa szókapcsolat akkora oximoron, mint a jamaikai bobcsapat, de abban az évben, amikor a magyar válogatott kijut egy Európa-bajnokságra, nincs min csodálkozni. Sepp Blatter sötét üzelmeiről nem idén szereztünk tudomást, de 2015-ben lökték csak igazán a vörös mezőbe a pofátlanságjelzőt.

Ez az év egyik legviccesebb képe lett Sepp Blatterről. Itt készült Forrás: AFP/Fabrice Coffrini


Miután tanúk egybehangzó vallomása szerint nemcsak az utóbbi években lopott el mindent a labdarúgás környékén, ami nem volt lecsavarozva, hanem nagyjából az elmúlt három évtizedet is ezzel töltötte, igazi keményvonalas ötlet volt jelöltetnie magát a FIFA elnökválasztásán.

Jellemző, hogy így is megnyerte a voksolást,

bár aztán kénytelen volt megválni a hivatalától. Végül eltiltották a futballal kapcsolatos mindenféle tevékenységtől.

A számtalan lebukott FIFA-tisztviselő közé keveredett Michel Platini, az UEFA elnöke is, akiről szintén kiderült, hogy vándorolt hozzá néhány jelzésértékű millió a FIFA-tól. Nem is beszélve a német futballszövetség vezetőiről, akik a 2006-os németországi vébé előtt helytelenkedtek egy sort: gazdát cserélt néhány pénzköteg, és szavazatvásárlásra is maradt idejük.

A szárnyas fejvadász

A Blade Runner néven elhíresült, a fél világ által körberajongott Oscar Pistorius a világ leghíresebb parasportolója, de az utóbbi időben öltönyben került a lapok címlapjára, miután 2013-ban a saját házukban agyonlőtte a barátnőjét, Reeva Steenkampot.

Pistorius lő Forrás: Origo


Nem elég, hogy megállt a bíróságon a magyarázkodása, miszerint azt hitte, betörő van a vécéjében, ezért lőtte négyszer keresztül az ajtót – és így nem szándékos emberölésért ítélték el –, ráadásul idén októberben a büntetése egyhatodának letelte után kiengedték. Az ügyészség azonban sikerrel fellebbezett a dél-afrikai legfelsőbb bíróságon, így Pistoriusra az újabb ítéletet már a súlyosabb megítélés alapján szabják majd ki. De azért addig is a börtönön kívül, házi őrizetben lehet.

Ha ez igaz, Karim...

Egyelőre nem tudjuk pontosan, milyen szerepe volt Karim Benzemának a Valbuena-ügyben, de az alacsony termetű középpályás első vallomása arra enged következtetni, hogy zsarolóknak segített. Valbuenát azzal zsarolta meg egy csoport – a hírek szerint Benzemán keresztül –, hogy a birtokukba került, őt kompromittáló szexvideót a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt nyilvánosságra hozzák.

Mathieu Valbuena és Karim Benzema Forrás: AFP


Egyelőre nem világos, hogy a Real Madrid – vélhetően multimilliomos – csatárának mi szüksége volt az ő léptékével aprópénznek számító összegre, de az valószínű, hogy

közvetítőként szerepe volt az ügyben.

Ha valóban csak az unokatestvérének segített, akkor is elfogadhatatlan, amit tett.

Itthon is volt min füstölögni

Akad néhány figura a sportéletben, aki csak Magyarországon örvend közutálatnak. Ott van mindjárt a Hosszú Katinkát mindenféle bizonyíték nélkül doppingolással vádoló újságíró. Aztán a televíziós kommentátor, aki rikoltozva ünnepelte, hogy Norvégia a magyar válogatottat kapta az Eb-pótselejtezőn, sőt azt is elmondta, hogy előre lefoglalta a franciaországi szállását – igaz, rajta legalább lehetett felszabadultan nevetni a párharc után. És ide sorolhatjuk a parasportolók azóta lemondott elnökét, Gömöri Zsoltot, aki az első munkanapján állt neki munkáltatói hitelt intézni saját magának, mert túl nagy stresszt okozott volna neki a hitelét a fizetéséből törleszteni.

Megdöntötték a csajodat, haver!

A maláj anyától és görög apától származó ausztrál teniszezőé, Nick Kyrgiosé az év legtahóbb beszólásának díja. A montreali ATP-tornán Kyrgios azt mondta két labdamenet között Stan Wawrinkának, hogy „bocs, haver, de Kokkinakis megdöntötte a csajodat!”

Nick Kyrgios Forrás: AFP


Kyrgiost 5000 fontra megbüntette az ATP, és hivatalosan bocsánatot kellett kérnie. Később az is kiderült, hogy Wawrinka az öltözőben neki is ment az ausztrálnak, úgy kellett szétválasztani őket, és azt is elmondta, hogy a meccs alatt nem ez volt az első beszólása.

Velem te nem szórakozol!

A MotoGP történetének legnagyobb egyénisége, Valentino Rossi októberben a saját szobrát döntötte le azzal, hogy a malajziai versenyen egyszerűen kirúgta a motort a mellette haladó Marc Marquez alól. A tettét még az sem menti, hogy Marquez az egész idényben csúnyán viselkedett vele, többször akkor akadályozta Rossit, amikor ő maga már nem volt versenyben a győzelemért.


Megelőzött? Lökd ki!

A Rossi-féle tahóságot sportvezetői szintre emelte Wolfgang Ullrich, az Audi sportrészlegének vezetője. A német túraautó-bajnokság (DTM) augusztus eleji futamán a mercedeses Pascal Wehrlein megelőzte az audis Timo Scheidert, mire Ullrich elbődült: "Lökd ki!". A mikrofon ott volt a szája előtt, a tévéközvetítésbe is bejátszották a mondatot. Scheider pedig a következő kanyarban engedelmesen egymásra lökte az előtte haladó két Mercedest.

Mindkettő kicsúszott, ő meg ment tovább.

A verseny után a főszereplők nem győztek magyarázkodni, és elnézést kérni. Ullrich állította, nem tudta, hogy hallatszik a rádióban, amit mond, csak egy indulatos kiszólás volt, nem utasítás. Scheider pedig esküdözött, hogy nem is hallotta.

José Mourinho. Vagy a játékosai

Vérmérséklettől függ, ki a kevésbé rokonszenves a Chelsea idei sztorijában. A klubnál igencsak felemásra sikerült az év, a 2014/15-ös szezont imponáló magabiztossággal megnyerő csapat decemberben a kiesés elől menekül, és ki is rúgta José Mourinhót.

A portugál bukásáért amúgy is sokan szorítottak. Ahhoz, hogy emészthető legyen a stílusa, muszáj mindig nyerni,

Mourinho viszont idén teljesen elveszítette a realitásérzékét,

és csapata vesszőfutását nemhogy megállítania nem sikerült, de még rá is tett néhány lapáttal. Kifúrta az orvosi stábot, nyilvánosan kritizált mindenkit, volt ereje még akkor is Arsene Wengert meg Iker Casillast rugdosni, amikor a csapata megállíthatatlanul zuhant a tabellán.

Eva Carneiro is megkapta a magáét José Mourinhótól Forrás: Chelseafc.com


Közben meg ott van a csatára, Diego Costa, aki olyan, mint a Sivatagi show-ban a varacskos disznó kismalaca: csak az anyai szem látja szépnek.

Costával már saját csapatának szurkolói sincsenek feltétlenül kibékülve,

a taposó, könyöklő, szimuláló és hisztiző játékosnak ugyanis csak akkor lehet könnyű szívvel megbocsátani, ha közben gólokat lő. Az idényben azonban ezzel is adós. De legalább lojális (volt) az edzőjéhez, nem úgy, mint azok, akik az angol sajtó szerint nyakig benne voltak Mourinho megbuktatásában, az élen Cesc Fabregasszal.