Vágólapra másolva!
José Mourinho csak néhány nappal úszta meg azt a szégyent, amit édesapja annak idején átélt: idősebb Mourinhót a karácsonyi ebéd alatt menesztette aktuális klubja. Az NBA-ben 68 éve tradíciónak számít a karácsonyi bajnoki, Ausztráliában elmaradhatatlan a krikett és a vitorlásverseny. Tudta, hogy a magyar fociválogatott is játszott karácsonykor meccset?

NBA-karácsony 68 éve

Nemcsak az angol labdarúgásban van tradíciója a karácsonyi fordulónak: az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban 68 éve játszanak ilyenkor.

Az NBA első karácsonyi mérkőzésére 1947. december 25-én került sor, amikor a Madison Square Gardenben a New York Knicks 89-75-re legyőzte a Providence Steamrollerst. Azóta minden karácsonykor rendeztek fordulót (kivéve az 1998-as, a liga és a játékosok pénzügyi természetű vitája miatt rövidített szezonban).

Nincs karácsonyi NBA-meccs ajándék nélkül Forrás: AFP

Az utóbbi időben öt mérkőzésre szűkítették a programot, és mindig az aktuálisan legjobb csapatok lépnek pályára, gyakran az előző szezon NBA-döntőjének visszavágójára is karácsony napján kerül sor. Így van ez idén is, amikor a címvédő Golden State Warriors a Cleveland Cavaliers ellen játszott az oaklandi Oracle Arenában.

Ismerje meg a genát!

Az etiópiai ortodox keresztényeknél – a Juliánus-naptár használata miatt – december 25-e helyett január 7-ére esik a karácsony, a helyi hagyományok szerint az ünnepi megemlékezésekre délelőtt kerül sor, a délután ugyanis a szórakozásé.

A férfiak és a fiúk összegyűlnek, hogy a gena nevű, a gyeplabdához hasonlító játékkal múlassák az időt. Egy etióp legenda úgy tartja, hogy Jézus születésének éjjelén a pásztorok játszották ezt íves botokkal és egy fából készült kerek labdával. A botok segítségével kell a labdát az ellenfél kapujába juttatni.

A győztesek külön erre az alkalomra sütött és a vének által Isten nevében megáldott kenyeret kapnak.

Kezdődhet a gena Forrás: WV Magazine

Krikett és vitorlázás

Ausztráliában 1951 óta minden december 26-a a krikett ünnepe, a melbourne-i pályán ezen a napon Ausztrália egynapos mérkőzést vív egy riválisával (Boxing Day Test). A leggyakoribb ellenfél Anglia, India, Pakisztán, Srí Lanka vagy a Dél-afrikai Köztársaság csapata, idén azonban Nyugat-India válogatottja érkezik, amely legutóbb 2000-ben vívott ilyen csatát a kontinensnyi ország válogatottjával.

A Sydney–Hobart-vitorlásverseny Forrás: AFP

A másik tradicionális karácsonyi esemény a Sydney–Hobart-vitorlásverseny, amely 1170 km megtétele után a tasmaniai Hobartban fejeződik be.

Boksztörténelem karácsonykor

A bokszban 1908. december 26-a emlékezetes volt, Jack Johnson akkor verte meg TKO-val Tommy Burnst, és lett az első fekete nehézsúlyú bokszvilágbajnok.

Jack Johnson Forrás: Wikipedia

"Ez a győzelem olyan, mintha egy fehér ember rabszolgája a mesterévé nőtte volna ki magát" – írta a korabeli híres bokszszakíró, Bert Sugar.

Magyar válogatottmeccs karácsonykor

A magyar fociválogatott történetében mindössze egyetlen alkalommal fordult elő, hogy karácsonykor is pályára lépett, bár az 1926. december 26-ai, Portugália elleni meccset az MLSZ nagyon sokáig nem ismerte el hivatalosnak. A Portóban rendezett, 3-3-ra végződő meccsen ugyanis két arrafelé túrázó magyar klub,

a Hungária és a Sabaria vegyescsapata képviselte a magyar színeket.

A magyarok összeállítása a következő volt: Weinhardt Ferenc - Nagy János, Mándi Gyula, Pesovnik László, Bukovi Márton, Nádler Henrik, Braun József, Molnár György, Holzbauer József, Orth György, Jeny Rudolf. A gólokon Holzbauer (2) és Braun osztozott.

Portugália mindig is hivatalos válogatott-összecsapásnak könyvelte el a meccset, és 74 év elteltével az MLSZ is beadta a derekát, 2000 óta nálunk is hivatalos nemzetek közötti találkozónak számít a meccs.

Karácsonyi Mourinho-menesztés

Nem sok olyan esetet ismer a világ futballtörténelme, amikor egy edzőt éppen a szent ünnepen menesztettek volna. Az egyik ilyen szakember éppen José Mourinho, de nem a kétszeres BL-győztes edző, hanem az édesapja. José Mário dos Santos Félix Mourinho.

José Mourinho Forrás: AFP


"Kilenc- vagy tízéves voltam, amikor apámat karácsony napján elküldték. Nem voltak túl jó eredményei a csapatának, 22-én vagy 23-án is vesztes meccset vívott, és december 25-én, a karácsonyi ebéd közepén szólalt meg a telefon: a vezetők közölték vele, hogy nem tartanak igényt a munkájára” – emlékezett vissza egy 2004-es interjúban a Chelsea közelmúltban menesztett menedzsere.

Bolond karácsony Newcastle-ban

A Newcastle Unitednél a mai napig emlegetik 1998 karácsonyát, amikor a vezetők azt találták ki, hogy a játékosok tréfás ajándékokkal lepjék meg egymást. Akár úgy is, hogy megragadva a lehetőséget elmondják egy-egy társról, mit gondolnak róla.

Az olasz védő, Alessandro Pistone például egy birkaszívet kapott, csapattársai ezzel jelezték, hogy nem érzik az elkötelezettségét a csapat felé.

– nyilatkozta a Sunday Timesnak, azaz úgy tűnik, nem értette meg a célzást.

Dietmar Hamann (balra) nem örült az ajándékának Forrás: AFP

Akadt néhány igazán hülye vicc is: a teljesen kopasz grúz csatár, Temuri Kecbaja hajkefét kapott, Duncan Fergusont pedig egy csíkos börtöninggel jutalmazták, célozva arra, hogy három évvel korábban három hónapos börtönbüntetés kapott, amiért lefejelt egy játékost. De akkor mit szóljon Dietmar Hamann, akinek a társak a Mein Kampf egy példányát szerezték be.

Karácsonykor születtek

1925. december 25-én született Ossi Reichert, a németek alpesi sízője, aki 1952-ben, Oslóban lesiklóezüstöt nyert, négy évvel később, Cortina d'Ampezzóban óriás-műlesiklásban olimpiai bajnok lett. 1954. december 26-án született Ullrich és Walter Diessner, a német ikrek az NDK színeiben a kormányos négyes tagjaként nyertek Montrealban ezüst-, Moszkvában pedig aranyérmet evezésben.

Vb-arany a Mikulás földijeinek

Minden gyerek tudja, hogy a Mikulás a Lappföldön él. De azzal kevesen vannak tisztában, hogy Lappföld világbajnoknak mondhatja magát labdarúgásban.

2003. december 12-én a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségben (FIFA) nem tag szövetségek megalapították az NF-Tanácsot (Nouvelle Fédération-Board), és a szervezet 2006-ban mindjárt világbajnokságot rendezett.

Három csapat részvételével.

Forrás: Santatelevision.com

A VIVA Világkupát első alkalommal Lappföld nyerte meg, a csoportmeccsek során a dél-franciaországi Okcitániát 7-0-ra, majd Monacót 14-0-ra verte, de miután a monacóiak meglepetésre 3-2-re nyertek Okcitánia ellen, a döntőben ismét Lappföld–Monaco meccsre került sor, ezt a Mikulás-fiúk 21-0-ra hozták.

Érdekesség, hogy Lappföld csapatát erősítette a 49-szeres norvég válogatott Tom Högli, aki idén a magyarok elleni Eb-pótselejtezőn is pályára lépett.