Tízmilliárdokat loptak el a tokiói olimpia köpenyében

tokiói olimpia 2020, nemzeti stadion
Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés nyomaira bukkant a 2020-as tokiói olimpia szervezésében közreműködő Japán Sporttanács.

A JSC csütörtöki bejelentése szerint összesen 44 olyan szerződésben találtak szabálytalanságokat, amelyeket 2010-ben és 2011-ben kötöttek. A 18,6 milliárd jen (44,2 milliárd forint) összértékű megállapodások a nemzeti stadion állagmegóvásával, valamint a Japánban is népszerű szerencsejátékkal, a totóval kapcsolatosak.

55 milliárd forint sorsa kérdéses

Novemberben az állami ellenőrző bizottság hasonló léptékű szabálytalanságokra derített fényt. Az akkori ügy 47 szerződést tartalmazott, 4,9 milliárd jen (11,6 milliárd forint) összértékben, az új nemzeti stadion tervezésével kapcsolatosan.

A Nemzeti Stadion eredeti látványterve Forrás: Origo

Hatszorosára nő a rendezés költsége

Az új tokiói olimpiai stadion terveit kedden mutatták be. A korábbi nyertes pályázatot a kiadások csökkentése érdekében kellett módosítani. Az eredeti tervben 100 milliárd jent szántak a stadionra, amely ehhez képest körülbelül 250 milliárdba került volna megvalósulása esetén. Az új tervek szerint megépülő létesítmény összköltsége 150 milliárd jen lesz.

Múlt szombaton látott napvilágot az a japán sajtóértesülés, amely szerint akár hatszorosára, 15 milliárd dollárra (4,3 ezermilliárd forint) is nőhet a 2020-as olimpia költségvetése.