Társoldalunk:

Loeb és Hirvonen is indul a Dakaron

2016.01.01. 21:09

A szervezés során felmerült nehézségek ellenére színvonalas versenyt ígérnek a házigazdák a Dakar-ralin, amely szombaton veszi kezdetét a Buenos Aires-i prológgal.

"Nehéz évünk volt sok problémával" - utalt Etienne Lavigne, a tereprali-viadal versenyigazgatója arra, hogy menet közben módosítani kellett az útvonalat, miután a várható rossz időjárás és árvizek miatt márciusban Chile, augusztusban pedig Peru is visszalépett a rendezéstől.

Rekordnevezéssel indul a verseny

"Most azonban azt mondhatom, hogy jól felkészültünk, és színvonalas versenyt ígérhetek fantasztikus pilótákkal. Minden lesz, ami tipikus Dakar: hőség, hideg, eső, hó, homok és szél" - tette hozzá Etienne Lavigne.

A Dakar-ralin 60 ország 556 versenyzője vesz részt, ez rekord. Először indulnak olyan világhírű ralisok, mint a francia Sébastien Loeb és a finn Mikko Hirvonen.

Dakar 2016 - A nehézségek ellenére színvonalas versenyt ígérnek a szervezőkForrás: AFP/Franck Fife

 

Az indulóknak 9300 kilométert kell megtenniük, túlnyomó részt Argentínában - egy etap lesz Bolíviában -, a gyorsasági szakaszok 4700-4800 kilométert tesznek ki, de a motorosok, quadosok, kamionosok és az autósok útvonala némileg eltér. A cél Rosario városában lesz január 16-án.

A Dakar-ralit először 2009-ben rendezték meg Dél-Amerikában, azaz most nyolcadszor lesz ez a kontinens a helyszín.