Majdnem halálra kokszolták magukat az orosz atléták

Olga Kaniskina, atlétika, gyaloglás
Russia's Olga Kaniskina competes in the women's 20km walk at the athletics event of the London 2012 Olympic Games on August 11, 2012 in London. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Hét éve olyan súlyos volt az orosz atlétika helyzete, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség titkos levélben figyelmeztette az ország atlétavezetőit, hogy a sportolók az életükkel játszanak, ha nem hagynak fel a doppingolással.

Az amerikai AP hírügynökség az IAAF belső, titkos levelezését nyilvánosságra hozva azt írta, a vérátömlesztés és az EPO-használata már 2009-ben túlzott méreteket öltött, de még a 2012-es londoni olimpia előtt is a megvizsgált élsportolók 42 százaléka doppingolt.

"Az orosz sportolók vérszintje már annyira vészes – és nem lesz jobb, sőt talán egyre rosszabb –, hogy

azonnali és drasztikus lépésekre van szükség"

– írta 2009. október 14-én Pierre Weiss, az IAAF akkori főtitkára Valentyin Balahnyicsevnek. A helyi atlétikai szövetség akkori elnöke a múlt héten kapott életre szóló eltiltást.

Olga Kanyiszkinát is eltiltották doppingolás miatt Forrás: AFP/Martin Bureau

"Ezen sportolók nemcsak a társaikat csapják be, de a mért értékek olyan szinten vannak, hogy az életüket is nagyon komoly veszélynek teszik ki" – tette hozzá Weiss, kiemelve, hogy

amióta az IAAF tesztméréseket folytat, soha ilyen magas értékeket nem jegyeztek még fel.

A vizsgálatokat ráadásul a 2009-es világbajnokságon végezték el, amelyen az oroszok 13 érmet nyertek. Weiss a levelében hozzátette, mindezen eredmények erősen a vérdoppingra és az EPO-használatra utalnak.

Orosz érmek a 2009-es atlétikai vébén

Aranyérem: Olga Kanyiszkina (női 20 km gyaloglás), Valerij Borcsin (férfi 20 km gyaloglás), Szergej Kirdjapkin (50 km gyaloglás), Jaroszlav Ribakov (magasugrás)

Ezüstérem: Tatyjana Lebegyeva (távolugrás), Anna Csicserova (magasugrás), Julija Zarudnyeva (3000 m akadályfutás)

Bronzérem: Alekszej Zagornyij (kalapácsvetés), Alekszandr Pogorelov (tízpróba), Antonyina Krivosapka (400 m), 4x400-as női váltó (Anasztaszija Kapacsinszkaja, Tatyjana Firova, Ljudmila Litvinova, Antonyina Krivosapka – csak az előfutamban futott: Natalja Nazarova, Natalja Antjuk), Anna Pjatih (hármasugrás), Marija Abakumova (gerelyhajítás)

A levelezés még azt megelőzően született, hogy a nemzetközi szövetség bevezette a biológiai útlevelet, amely alapján az állandó vérvételeknek köszönhetően éveken át folyamatosan nyomon követhető a szervezetben történt minden változás.

A londoni olimpia előtt az IAAF azt javasolta az oroszoknak, hogy a minél kisebb kár érdekében azon éremesélyes vagy érmes sportolókat, akik lebuknak, a szokásos módon eltiltanák, de a kevésbé ismerteket egy gyors és diszkrét vizsgálat során négy év helyett csak két évre vonnák ki a forgalomból, és nem kerítenének nagy feneket az ügynek a médiában.

Valentyin Balahnyicsev örökös eltiltást kapott Forrás: AFP

– áll azon jelentésben, amelyre az akkori elnök, Lamine Diack regnálása idején a szigorúan bizalmas jelzés került.

Dopping, megvesztegetés, eltiltás

Január 7-én a Nemzetközi Atlétikai Szövetség korrupció miatt örökös eltiltással sújtotta Papa Massata Diackot, a korábbi IAAF-elnök fiát, illetve Balahnyicsevet és Alekszej Melnyikovot, az orosz atléták korábbi szövetségi kapitányát. Rajtuk kívül Gabrielle Dolle-t, az IAAF korábbi doppingellenes igazgatóját is megbüntették, ő ötéves eltiltást kapott.

A bizottság hangsúlyozta: mind a négy személy esetében beigazolódott, hogy többször megszegték a doppingellenes szabályokat, és érintettek a doppingesetek eltitkolásában.

A francia gazdasági ügyészség gyanúja szerint Lamine Diack megvesztegette Dolle-t, hogy késleltetve számoljon be az orosz sportolók doppingvétségeiről. A gyanú szerint az oroszok egymillió eurót (312 millió forint) adtak az IAAF embereinek, hogy az atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.