Hosszú és Cseh lett az Év sportolója

Hosszú Katinka mutatja érmeit a kazanyi vizes világbajnokságon zárónapján, mellette férje és edzője, Shane Tusup Kazanyban 20105. augusztus 9-én. A versenyző a 200 és a 400 méteres vegyesúszásban g
Kazany, 2015. augusztus 10. Hosszú Katinka mutatja érmeit a kazanyi vizes világbajnokságon zárónapján, mellette férje és edzője, Shane Tusup Kazanyban 20105. augusztus 9-én. A versenyző a 200 és a 400 méteres vegyesúszásban győzött, a 200 méteres hátúszásban bronzérmet szerzett. A vb éremtáblázatán a 8. helyen végzett Magyarország, 3 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka és Cseh László lett 2015 legjobb női és férfi sportolója a Magyar Sportújságírók Szövetsége tagjainak szavazatai alapján. Az edzőknél Dárdai Pál toronymagasan verte a két úszóedzőt, Shane Tusupot és Plagányi Zsoltot, Király Gábor lett az év labdarúgója, a legjobb csapat címet pedig az Eb-re kijutó futballválogatott szerezte meg.

Az Év női sportolója Hosszú Katinka lett, aki austini versenyzése miatt nem lehetett a helyszínen, a Nemzeti Színházban, így a háromszoros olimpiai bajnok Balczó András végül az úszónő édesanyjának adta át a díjat.

"Köszönöm a díjat Katinka nevében is. Szeretett volna itt lenni, de a felkészülése miatt fontos az austini verseny. Eddig is keményen megdolgozott a sikereiért, ezentúl sem lesz másképp. A lányom, ha valamibe belekezd, legyen az bármilyen nehéz is, nem adja fel, hanem végigcsinálja. Kívánom, hogy az idei évben is teljesüljön minden álma" - mondta Bakos Barbara.

Hosszú Katinka Forrás: MTI/Mohai Balázs

Az Év férfi sportolója Cseh László lett, akinek a díjat az olimpiai bajnok vívó, a MOB főtitkára, Szabó Bence, illetve az egykori aranylabdás futballista, a korábbi magyar szövetségi kapitány Lothar Matthäus adta át.

"Tavaly januárban, amikor klubot és edzőt váltottam, azt mondta, olimpiai bajnok akarok lenni. Sokan azt hihették, túl nagyokat gondolok magamról. Szerencsére sikerült megmutatni, mi van bennem. Remélem, sikerült valóra váltani az álmom" - nyilatkozta Cseh.

Cseh László Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Év góljának Priskin Tamás Norvégia elleni találatát választották, a Slovan Bratislava csatára köszönetet mondott a pozsonyi klubnak, amiért jelen lehetett az eseményen személyesen is. „Nagy megtiszteltetés ez számomra. A gólomat akkor Fülöp Mártonnak ajánlottam, most is azt szeretném mondani, sohasem feledem őt” - mondta.

Az Év edzője Dárdai Pál lett, távollétében Szélesi Zoltán, a válogatott edzői stábjának tagja vette át a díjat. "Sajnos nem lehetek ott, de szeretném megköszönni Csányi úrnak, hogy megadta a bizalmat, a családomnak, feleségemnek, édesapámnak és a szurkolóknak" - mondta Dárdai élő internetes bejelentkezésében.

Az Év labdarúgója Király Gábor lett. "Ez egy csapatsportág sok építőkockával" - mondta a Haladás válogatott kapusa, aki családjának, edzőinek és csapattársainak mondott köszönetet.

Király Gábor lett az Év labdarúgója Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Számunkra és a labdarúgást szerető embereknek óriási siker és nem minden napi esemény, hogy kijutottunk az Eb-re” - mondta Gera Zoltán, aki az Év csapatának választott futballválogatott képviseletében nyilatkozott.

A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját Szepesi György, a Magyar Sportújságíró Szövetség életműdíját a legendás tornaedző, Károlyi Béla kapta - a két kitüntetettet állva ünnepelte a Nemzeti Színház közönsége.

Károlyi Béla Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Év férfi sportolója:
1. Cseh László (úszó) 690 pont
2. Imre Géza (párbajtőrvívó) 373
3. Michelisz Norbert (autóversenyző) 125

Cseh László Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az Év női sportolója:
1. Hosszú Katinka (úszó) 795
2. Miklós Edit (alpesi síző) 191
3. Kárász Anna (kajakos) 176

Shane Tusup és Hosszú Katinka a kazanyi vizes világbajnokságon Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az Év edzője:
1. Dárdai Pál (labdarúgás) 429
2. Shane Tusup (úszás) 362
3. Plagányi Zsolt (úszás) 211

Dárdai Pál Forrás: AFP/Christof Stache

Az Év csapata:
1. Férfi labdarúgó-válogatott 438
2. Férfi jégkorong-válogatott 368
3. Női röplabda-válogatott 186

A magyar fociválogatott kijutott az Eb-re Forrás: AFP

Az Év labdarúgója:
1. Király Gábor 526
2. Nikolics Nemanja 287
3. Böde Dániel 278

Az Év gólja (tíztagú zsűri szavazott):
1. Priskin Tamás gólja a norvégok ellen
2. Böde Dániel második gólja a Feröer-szigetek ellen
3. Németh Krisztián gólja a Portland Timbers ellen

Az Év férfi fogyatékos sportolója:
1. Gelencsér Róbert (atléta) 481
2. Boronkay Péter (triatlonista) 247
3. Szegfű Attila (kerékpározó) 175

Az év női fogyatékos sportolója:
1. Gyurkó Alexandra (úszó) 336
2. Bereczky Anita (cselgáncsozó) 256
3. Biatovszki Mira (sportlövő) 169

Az Év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:
1. Galambos Zsolt (kosárlabda) 334
2. Antal Andor (atlétika, bocsa) 311
3. Feczer Viktor (vívás) 158

Az Év fogyatékos csapata:
1. Férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott 497
2. Férfi szervátültetett atlétaváltó 324
3. Női kerekesszékes vívóválogatott 111