Nem a testével akar kitűnni a brit magasugrónő

Isobel Pooley, atlétika, magasugrás
England's Isobel Pooley reacts during the final of the women's high jump athletics event at Hampden Park during the 2014 Commonwealth Games in Glasgow, Scotland on August 1, 2014. AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Isobel Pooley azt szeretné elérni, hogy ne a kinézete, hanem a teljesítménye alapján ítéljék meg. A gyönyörű brit magasugrónak nincs könnyű dolga, hiszen egyelőre egy Nemzetközösségi Játékokon begyűjtött ezüstérmet tud csupán felmutatni. 

A magasugró Isobel Pooley azért küzd, hogy biztosítsa helyét a brit csapatban a riói nyári olimpiára.

A 23 éves sportoló eddigi legnagyobb sikerét a 2014-es Nemzetközösségi Játékokon aratta, ahol ezüstérmet szerzett, tavaly pedig új brit rekordot ugrott (197 cm), pechjére a prágai fedettpályás Európa-bajnokságon (182 cm, 17. hely), illetve a pekingi világbajnokságon (189 cm, 19. hely) sem jött ki a lépés.

Isobel Pooley Forrás: AFP/Ben Stansall

Pooley a BBC-nek úgy nyilatkozott, a sportban túlságosan is elterjedt a szexizmus, és bár megtanulta kezelni a kérdést, sokkal inkább szeretné, ha külseje helyett a sportteljesítménye alapján ítélnék meg.

"Inkább szeretnék fizikai teljesítménnyel tiszteletet és csodálatot kivívni, mint a külsőmmel. Szerencsére a szexizmussal az atlétikán belül kevésbé szembesülök. Persze tisztában vagyok azzal, hogy a női sportolók gyakran tárgyiasulnak, de azt hiszem, hasonló dolog történik néha a férfiakkal is. Hiszen ki az a nő, aki nem ájulna el Roger Federertől vagy Anthony Joshuától" – írta, majd a brit bokszolónak zárójelbe odaszúrta: "Bocs, Anthony!"

A 2014-es Nemzetközösségi Játékokon ezüstérmet szerzett Forrás: AFP/Olivier Morin

Hozzátette, idővel magabiztossá vált, és nem hagyja, hogy más emberek akár negatív véleménye befolyásolja saját maga megítélésében. "Mindig nagyszerű érzés bókot kapni, de az emberek néha nem értik a lényeget. Én azért versenyezek, hogy rekordokat döntsek, és nem azért, hogy szexinek lássanak."